Een korte geschiedenis van ACW

Oprichting, uitbreiding en afsplitsing

Atletiek Club Waterland is door vijftien leden opgericht op 24 september 1950. De contributie was destijds 40 cent per week. De club maakte toen nog deel uit van de Landsmeerse voetbalvereniging IVV. Na drie jaar onderdeel van IVV te zijn geweest, werd AC Waterland in 1953 zelfstandig, maar het rood-witte tenue is altijd blijven bestaan. Voordat AC Waterland zelfstandig werd, organiseerde AC Waterland al tal van grote, leuke en sportieve evenementen in Landsmeer. Zo werd op 31 augustus 1952 de eerste Raadhuisloop georganiseerd. Het was een groot succes. De best presterende ploeg won destijds de zogeheten Robinson-cup. Begin jaren zestig kreeg de vereniging het moeilijk. Met name de televisie, maar ook de zwembadvereniging die toen werd opgericht, trokken in die tijd veel leden weg.

De start van de 1.500 meter tijdens de clubkampioenschappen van 1954. V.l.n.r. Schotman, Cor Knibbe, Cor Braak verdekt opgesteld achter Gerrit Boschieter, Kuin Kok en starter Jan Alblas

Extra inkomsten, extra uitgaven

Om de neerwaartse spiraal in ledenaantal tegen te gaan, werd in 1966 door AC Waterland een volleybalvereniging opgericht. Zaalsporten waren in die periode sterk in opkomst en AC Waterland kon wel wat extra leden en daarmee contributie-inkomsten gebruiken. In 1971 werd de volleybalvereniging gesplitst in een recreatietak en een wedstrijdafdeling, en ging vanaf dat moment zelfstandig verder als VC Waterland. Gelukkig bloeide eind jaren zestig de atletiekvereniging weer op.

Om extra inkomsten te genereren begon de vereniging op 22 maart 1969 met het ophalen van oud papier en is daar nooit meer mee gestopt. De eerste keer leverde dit fl. 48,60 op. In 1971 kreeg onze vereniging een eigen veld in het sportpark. Een onorthodoxe, rechte atletiekbaan van 150 meter lang. Het fietspad door het sportpark vanaf Landsmeer naar recreatiegebied Het Twiske liep dwars door de accommodatie heen. Toch waren wij erg trots op ons eigen terrein, en er werd zelfs een clubhuis met kleedkamers gebouwd voor fl. 27.000,00. Begin jaren negentig is naast de oude accommodatie, op een stuk terrein van het zwembad, de huidige atletiekbaan aangelegd. We kregen, mede dankzij een (financiële) samenwerking tussen de gemeente Landsmeer en de club, een echte, ronde atletiekbaan van 300 meter lang! In de loop der jaren is er wel wat veranderd. Zo is er een prachtige opslagloods gebouwd en zijn de kleedkamers voorzien van douches.

Het volleybalteam in de jaren zeventig

Leden

AC Waterland heeft een mooie jeugdafdeling met ongeveer honderd pupillen en junioren, en een twintigtal senioren die actief zijn op de baan. In de atletiek kun je namelijk een splitsing aanbrengen tussen baan- en wegatletiek. Baanatletiek bestaat uit de kortere loopnummers en de technische onderdelen zoals hoog- en verspringen, discus- en speerwerpen en kogelstoten. Daarnaast zijn er ongeveer tweehonderd wegatleten, bestaande uit trimmers en wedstrijdlopers. Ten slotte heeft AC Waterland nog zo’n veertig leden die aan NordicWalking of wandelen doen.

Resultaat

Op topsportniveau kan AC Waterland natuurlijk niet tippen aan de grote atletiekverenigingen uit bijvoorbeeld Amsterdam. Zij leveren veel van de landelijke toppers. Toch heeft AC Waterland in de loop der jaren heel wat nationaal talent voortgebracht. Zo mochten wij in 1980 maar liefst vier nationale jeugdkampioenen tegelijk begroeten, te weten Joop-Dirk Schwalbach (hoogspringen jongens junioren A), Jannette van Noord (kogelstoten en discuswerpen meisjes junioren A), Milco Braak (discuswerpen jongens junioren A) en Frank Geuzenbroek op de 1.500 meter jongens junioren B.

Jarenlang heeft Landsmeerder Ben Vet de eer van de vereniging hoog gehouden bij nationale en internationale wedstrijden op het onderdeel kogelstoten en discuswerpen. Omdat zoals eerder vermeld in die tijd het fietspad naar het Twiske dwars over onze accommodatie liep, moesten de fietsers en wandelaars worden tegengehouden wanneer tijdens trainingen Ben Vet zijn discus wierp, zo ver wierp hij de discus!

Midden jaren tachtig wisten de jongens junioren C tweemaal achter elkaar beslag te leggen op het ploegklassement van de districtsfinale van de cross. De afgelopen jaren doen we zelfs landelijk mee met enkele zeer getalenteerde meiden in de persoon van Lotte van Elst (zilver en brons op middellange afstanden) en Anne van Dijk (hoogspringen). Ook bij de veteranen (masters) doet Marco Eskes het de laatste jaren erg goed met zilver en brons op de middellange afstanden (800 en 1.500 meter). Zo staat het rood-wit van AC Waterland regelmatig op het podium bij nationale kampioenschappen!

Lange afstanden

Traditiegetrouw heeft AC Waterland een grote groep lange afstand lopers, de zogenaamde LAL-ers. Deze groep LAL-ers is in de jaren zeventig ontstaan en lopen marathons alsof het niets is. Vroeger, toen er nog niet heel veel marathons werden georganiseerd was de marathon van Amsterdam het jaarlijkse hoogtepunt en stond onze halve vereniging, inclusief de jeugdleden, op het Rokin om de ACW-helden aan te moedigen. Tegenwoordig lopen onze LAL-ers ook regelmatig internationale marathons en maken zij er niet alleen een sportief, maar ook een gezellig uitje van naar alle delen van de wereld! Midden jaren tachtig overigens is de tegenhanger van de LAL-ers bij AC Waterland ontstaan, de zogenaamde MAL-ers (Middellange Afstand Lopers), destijds ook wel bekend als ‘De Spartanen’.

Twiskemolenloop

AC Waterland staat in de regio natuurlijk vooral bekend als de organisator van de Twiskemolenloop. In 1975 werd in onze achtertuin, recreatiegebied Het Twiske, de allereerste Twiskemolenloop georganiseerd. Bekend terrein, want onze hardlopers en dan met name de LAL-ers, lopen wekelijks, in verschillende loopgroepen, vele kilometers in het Twiske. Op 27 september 2015 hebben wij, in combinatie met ons 65-jarig jubileum, de 200e Twiskemolenloop georganiseerd. Mede dankzij het schitterende weer was dit een enorm succes. AC Waterland heeft voor deze gelegenheid een culinaire Run for Fun Marathon georganiseerd die men met vrienden of familie kon lopen. Niet alleen door het mooie Twiske, maar door de hele regio Waterland. Overal stonden hapjes voor onze deelnemers klaar en op een locatie zelfs een glaasje bubbels! Veertig jaar Twiskemolenloop dat betekent veertig jaar lang steeds zestig vrijwilligers per keer, vijf keer per jaar op de been zijn. Bij iedere loop zijn er tussen de vijfhonderd en zeshonderd deelnemers.

AC Waterland organiseert al jaren crosswedstrijden voor de Atletiekunie in de regio West-1. De Zanddijk in het Twiske is hiervoor uitermate geschikt. In februari 2015 organiseerden wij voor maar liefst negenhonderd atleten uit de hele regio de voorronde van de districtskampioenschappen, in 2010 organiseerden wij dezelfde cross terwijl het enorm sneeuwde. Op 14 maart 1987 mochten wij zelfs de finale organiseren.

Andere evenementen

Sinds enkele jaren organiseren wij jaarlijks de scholenestafette, waarbij de scholen uit Landsmeer en Den Ilp strijden om de titel ‘Snelste school van de gemeente Landsmeer’. Ook hierbij activeren wij via de scholen om kinderen aan het bewegen te krijgen of te houden.

Bovendien organiseert AC Waterland twee keer per jaar een zogenaamde starterstraining. Iedere keer melden zich tientallen Landsmeerders aan (en een aantal mensen uit Amsterdam-Noord en Oostzaan) om te beginnen met hardlopen. Via een gedegen programma en intensieve begeleiding door een gediplomeerd trainer kunnen deelnemers aan de starterstraining na tien weken vanaf feitelijk nul een afstand van vijf kilometer aaneengesloten hardlopen. Daarna wordt steevast een deel van de groep lid, zodat er weer meer mensen gezond en sportief bezig zijn.

Wall of Fame

Het functioneren van een vereniging valt of staat met het functioneren van de leden als vrijwilliger bij onze vereniging. Dat AC Waterland haar actieve vrijwilligers altijd heeft gewaardeerd blijkt wel uit de zogenaamde Wall of Fame in de kantine. In deze eregalerij alle leden die in de loop der jaren een uitzonderlijke, vrijwillige bijdrage aan de vereniging hebben geleverd.