580 lopers dragen Twiskemolen een warm hart toe

Sinds 1975 komen er vijf keer per winter honderden hardlopers langs de Twiskemolen, een naam voor deze loop was dus al gauw bedacht. Groot was dan ook de schok toen op 18 oktober jongstleden de kop én wieken van de molen werden afgerukt door een windhoos. De eeuwenoude molen staat er sindsdien zielloos bij. Atletiekclub AC Waterland besloot op de eerstvolgende Twiskemolenloop een inzamelingsactie te houden en het bedrag te verdubbelen. Een grote opkomst was het gevolg.

Ideaal loopweer
Het was zondag heerlijk loopweer, 15 graden en weinig wind. Onderweg een klein buitje ter verkoeling. Veel lopers vonden hun weg naar de atletiekbaan van AC Waterland, dat mooi gelegen ligt aan de rand van het Twiske. Ook al wordt deze loop al sinds 1975 georganiseerd, toch zijn er steeds weer lopers voor het eerst. Zij worden verrast door de mooie, autovrije route door het Twiske en dat zo vlakbij Amsterdam. In deze editie waren zowel de snelste heer op de 16 km (1.05.46), Jurre Slijkerman uit Amsterdam, als de snelste heer op de 21 km (1.19.08), Reinoud van Laan uit Haarlem voor het eerst te gast. De snelste dame op de 21 km (1.40.50), Ria Grondman uit Purmerend, had vorig jaar november al mee gedaan. Ook toen ging zij met de eerste prijs naar huis, de mooie bos bloemen van bloemist Zijlstra.

Inzameling
Terwijl de lopers van start gaan en weer terugkeren, ging ACW-er Rianne bij de toeschouwers langs met de collectebus. “Toen het net gebeurd was zag ik al gauw een foto van de ontkopte molen op WhatsApp. Ik was er door geraakt. Ik weet niet hoeveel geld ik al op heb gehaald vandaag, maar er kan nog meer bij. Er was zelfs iemand uit Lelystad gekomen om te lopen en een donatie te doen”.

IJkpunt
Landsmeerder Martin Jacobs vond het maar een raar gezicht, zo’n ontkopte molen. “Het was altijd een soort ijkpunt, als je de wieken van de molen zag, dan wist je hoever je nog moest. Toen ik er langs kwam heb ik er een fotootje van gemaakt. Er moet snel weer een dak op!”

Donaties zijn welkom op NL48INGB0001378981 t.n.v. AC Waterland onder vermelding van ‘Steun de Twiskemolen’. AC Waterland verdubbelt de opbrengst en zal op 4 december, bij de volgende Twiskemolenloop, het bedrag aan de gedupeerde molenaar overhandigen.

 

No Replies to "580 lopers dragen Twiskemolen een warm hart toe"


    Got something to say?

    Some html is OK