Felicitaties van oud-voorzitter Kellersmann

Nico en Toos, wat een ontzettend leuke verrassing dat jullie beiden bent uitgeroepen tot Landsmeerders van het jaar 2019 als de organisatoren van de populaire Twiskemolenlopen. Zeker ook een reden om jullie, maar daarmee ook heel AC Waterland van harte te feliciteren met dit succes.
Steeds als ik weer stukjes lees over de Twiskemolenloop en de ongekende deelname van lopers uit het hele land gaan mijn gedachten terug naar de oorsprong.
In de aanloop naar de festiviteiten rond het 25-jarig bestaan van AC Waterland in 1975 werd ik een paar (toendertijd) oud- en (ook toendertijd) nieuwgedienden van de Atletiek Club Waterland gevraagd voorzitter te worden en zat meteen tot over m’n oren in de organsatie van het hoogtepunt van dat sportjaar, de clubkanpioenschappen die zouden worden gehouden op Papendal. Dat had heel wat voeten in de aarde, want op de dag van die kampioenschappen vertrokken we met 56 auto’s van het parkeerterrein van het Sportpark richting Papendal. En dat werd een feestelijk gebeuren.
Maar er bleef wel een lokale component van de kampioenschappen die zich in het Twiske – toen nog deels in aanleg – zou afspelen. De Cross.
Met een voor die dagen flink aantal vrijwilligers werden de verschillende afstanden uitgezet met behulp van een (geleend) meetwieltje. Geavanceerde GPS methoden bestonden nog niet, laat staan deelnemersnummers met een chip.
Die eerste Twiske-Cross werd een leuk succes en de geboorte van de Twiskemolenloop. In het secretariaatshokje van de oude kleedkamer keken Dick Schwalbach en ik naar het binnenkomen van de lopers en lopertjes.
En toen….? Ja toen kwamen we op het idee van die Twiske Cross een jaarlijks gebeuren te maken onder de naam Twiskemolenloop. Dat idee werd verder uitgewerkt en besloten werd deze loop vanaf toen 5 keer per jaar te houden, om te beginnen uitsluitend voor leden van AC Waterland. Na drie jaar – in 1978 dus – besloot het bestuur de Twiskemolenloop open te stellen voor iedereen. Met de toen uiteraard kleinere aantallen deelnemers waren er toch ook heel wat vrijwilligers nodig en met z’n allen hebben we toen veel kou geleden (de caravan met erwtensoep was ook present) maar meer plezier gehad.
Wie heeft toen durven denken dat in het 45ste jaar van de Twiskemolenloop er meer dan 600 deelnemers per keer zouden kunnen zijn en dat twee AC Waterlanders tot Landsmeerders van het jaar 2019 zouden worden uitgeroepen.
Proficiat AC Waterland.

Georg H. Kellersmann
oud-voorzitter ACW

No Replies to "Felicitaties van oud-voorzitter Kellersmann"


    Got something to say?

    Some html is OK