Tips over sportvoeding en sportdrank. Door ACW-trainer en ultra-loper Dennis Kreetz

Sportvoeding (on)nodig?

ACW’ers vragen mij wel eens welke voeding ik neem tijdens lange loopjes en de (duur)trainingen. Of je nu recreant bent of prof, voor iedereen geldt: tijdens het sporten verbrand je veel energie. En wat eruit gaat moet er ook weer in. Dus wat je aan energie en bouwstoffen verbruikt, moet je ook weer aanvullen.

Natuurlijk is het net als met hardloopschoenen een kwestie van persoonlijke smaak. Letterlijk en figuurlijk. Maar over het algemeen genomen, vind ik dat een sportdrank of een gelletje tegenwoordig meer met marketing te maken heeft dan met wetenschap. Veel flitsende en mooie praatjes dus, met nog mooiere verwachtingen en resultaten. Maar als je eens goed inzoomt op de verpakking en de inhoud leest, zie je dat het flitsende sportdrankje niet veel meer is dan een combinatie is van gewoon koolhydraten, water, zout en E-nummers (smaakversterkers en conserveringsmiddelen). Sterke limonade in een duur jasje dus. Pure volksverlakkerij. En juist omdat dit supergeconcentreerd is, kan het vaak als een blok beton op je maag liggen, met alle nare gevolgen van dien, maagpijn bijvoorbeeld. En dat is wel het laatste wat je wil tijdens je training of wedstrijd.

Goede raad is… goedkoop. Daarom ben ik eens rond gaan vragen bij andere ultralopers. Daarnaast leverde een middagje surfen op het internet ook nuttige en bruikbare informatie op. Inmiddels ben ik er heilig van overtuigd dat goede sportvoeding simpeler en vooral veel goedkoper kan. Met precies dezelfde en, misschien wel, een betere (uit)werking. Ik laat me in ieder geval niet meer foppen door de slimme marketing-boys.

Hoe pak ik het aan? Bij trainingen tot ongeveer 100 minuten neem ik niets mee. Niet nodig. Ik klok vóór vertrek een groot glas Roosvicee weg en eet een banaan. That’s it, meer niet. Hieronder geef ik wat voorbeelden van voeding die ik regelmatig gebruik en waar ik goede ervaringen mee heb. zowel vóór, tijdens als na een ultra(training) of wedstrijd.

Voor de duidelijkheid: de meeste voeding is niet geschikt voor snelle tempotrainingen, simpelweg omdat je dan een té snelle ademhaling hebt. Hijgend een stuk ontbijtkoek wegwerken gaat bijvoorbeeld niet! Bij een rustiger tempo is dit wel goed te doen. Probeer het maar eens.

Vraag niet hoe het kan, en ik ben natuurlijk geen voedingsdeskundige of wetenschapper, dit zijn mijn eigen praktijkervaringen. Profiteer ervan. Eet smakelijk!

Dennis Kreetz

Avond ervoor:

Witte rijst met gebakken kip (shoarmakruiden) rijkelijk studentenhaver erdoor
Pizza
Pannenkoekjes, beslag van geweekte havermout, eieren, geprakte (rijpe) banaan, honing en kaneel.
Pannenkoeken met rozijnen en (appel)stroop, beide pannenkoekjes ook zeer geschikt als ontbijt vóór een (ultra)loop, wel ruim van tevoren natuurlijk.

Sportdrank:

Diksap
Roosvicee
Appelsap
Cola (waar de prik uit is)

Deze drankjes leng ik aan met wat water en doe daar, vooral als het warm is, ORS bij. Dit is een mengsel van zouten en glucose en voorkomt krampen en uitdroging. Verkrijgbaar bij
iedere apotheek, drogist, AH of Kruidvat.

Sportvoeding:

Snelle Jelle
Suikerwafels
Baby voeding, yoghurtjes en/of fruithapjes in die handige knijpzakjes
Dadels/vijgen en rozijnen. Ideale energiebommetjes!
Wit broodje zonder korst met chocopasta of pindakaas

Hersteldrank:

Magere chocomel
Vifit
Melk
Alcoholvrij Witbier zoals Erdinger (ijskoud! lekker in de zomer)

Herstelvoeding:

Kwark of yoghurt met fruit en honing
Marsreep
Banaan
Voor het beste resultaat binnen 30 min. na aankomst innemen.

No Replies to "Tips over sportvoeding en sportdrank. Door ACW-trainer en ultra-loper Dennis Kreetz"


    Got something to say?

    Some html is OK