Winderige trainingsloop R2R (16 maart – 30/35km )

Verslag van een pacer
Door: Lesley Nieuwenhuis

Na de eerste trainingsloop op 16 januari leek de marathon van Rotterdam nog zo ver weg. Bijna drie maanden klonk toen bijna als een eeuwigheid. Nu hebben we net de laatste Road-2-Rotterdamtraining achter de rug en zijn we ineens nog maar drie weken verwijderd van de start. Voor de meeste deelnemers was afgelopen zaterdag daarom het ideale moment voor een lange duurloop van dertig of zelfs vijfendertig kilometer. Dat het op dat moment windkracht 7 was leek ze niet te deren. En dat het dankzij de regen behoorlijk koud was evenmin.

Als de lopers al tien kilometer gelopen hebben, stap ik in bij de groep van 6:00 minuten per kilometer. Het is een grote groep en een gezellige groep. Er worden hardloopverhalen verteld, tips uitgewisseld en natuurlijk wordt er ook gefantaseerd over Rotterdam. De debutanten willen het liefst zoveel mogelijk tips en ervaringen horen, zodat hun eerste marathon een succes wordt. En ze hebben mazzel vandaag, want in onze groep loopt de eerste Friese Six Star Finisher mee. Vol passie vertelt hij over zijn ervaringen in Tokio, New York en Boston en voordat we het door hebben, zijn er alweer vijf kilometer voorbij en passeren we de drinkpost.

Maar de vijf kilometer die daarna volgen, vallen een stuk zwaarder. Op het grootste gedeelte hebben we tegenwind en het vrolijke geklets verandert langzaamaan in de stilte van het Twiske. Met ruim vijftien kilometer in de benen voelt de wind voor de meeste lopers nog iets zwaarder dan hij al is. Toch worstelt iedereen zich, zonder al te veel problemen, door deze vijf kilometer heen. En als we weer terug zijn bij de drinkpost, wordt er vrolijk gegrapt dat we al dik over de helft zijn.

Gelukkig vertrekken we nu in tegengestelde richting en dat betekent dat we even voor de wind mogen lopen. Meteen komen ook de gesprekken weer op gang. Wat mij vooral opvalt, is hoe soepel en makkelijk iedereen nog rent. Als we langs het bordje van 21 kilometer lopen, realiseer ik mij dat deze lopers nu al een halve marathon in de benen hebben. En nog steeds ziet niemand er vermoeid of uitgeput uit. Omdat ik bij de volgende drinkpauze mijn taak als pacer alweer mag overdragen, probeer ik in de laatste paar kilometers zoveel mogelijk deelnemers nog persoonlijk succes te wensen. Want na vier trainingslopen en zoveel enthousiaste verhalen lijkt het bijna normaal om een marathon uit te kunnen lopen, maar dat is het zeker niet.

Als ik bij de drinkpost uitstap, hebben de andere lopers nog vijf of tien kilometer op de planning staan. De laatste lange kilometers voordat ze helemaal klaar zijn om de marathon van Rotterdam te lopen. Klaar om die mega-afstand af te leggen, klaar om een nieuwe tijd neer te zetten en vooral klaar om te genieten op zondag 7 april. En daar willen wij ze natuurlijk heel veel en plezier en succes bij wensen!

Meer informatie over de R2R.

Bekijk het dankwoord van organisatoren Annelijn en Jennecke!

Verslag van een runner
Door: Piet Boelens

Zaterdagmorgen 16 maart werd ik vijf minuten voor het afgaan van het weksignaal van 06:15 uur op mijn IPhone wakker. De avond ervoor had ik mijn koffers, jawel 2 stuks, al gepakt. Vanuit de kop van Friesland plande ik nog geen twee weken na mijn tweede Tokyo Marathon (mijn 36e in 10 ½ jaar) een reis richting Landsmeer voor deelname aan de laatste lange duurloop voor mijn vijfde Marathon Rotterdam. Mooi onder de rook van Amsterdam, waar ik mijn zoon zou opzoeken en bij wie ik in Amsterdam zou gaan overnachten. De reis verliep voorspoedig en het was bij aankomst al gezellig druk in de kantine van de organiserende vereniging AC Waterland. Alhoewel ik best wel getraind ben, schreef ik in voor niet een te hoog tempo en meldde me bij de groep 06:00 min./km. Dit temeer, omdat ik nog in de herstelfase van de afgelopen marathon zat en waarom zou ik risico’s nemen?

Iets na 10:00 uur vertrok onze tempogroep van plm. 20 personen met twee pacers en ik was benieuwd wat deze (voor mij 30 km) ldl mij zou brengen. We doorliepen het mooie natuur- en recreatiegebied het Twiske in diverse lussenvormen, waarbij soms regen en snoeiharde wind tegen werd afgewisseld met droge perioden en navenant voordewindse kilometers. Om de 5 km was er de verzorgingspost met water en sportdrank en later ook stukjes banaan.
Het werd een duurloop met super pittige slotkilometers in een gezellige groep, van wie de meesten zich voorbereidden op de komende Rotterdam Marathon, of op Parijs, Madrid, Boston of Londen. Door al die gezelligheid van het duurlopen in de groep vlogen de kilometers ongemerkt voorbij…

Na 20 km werd pacer Judith afgelost en instap-pacer Lesley moest 5 km voor de finish ook afhaken in verband met werkplanning. Al met al bracht pacer Hangkam ons met de ‘verse’ pacer weer terug bij de startlocatie, waar na nog wat meters op de atletiekbaan de 30 km werd voltooid. De meeste runners stopten hier, een aantal liep nog 2 tot 5 km extra. Sommige runners zaten er aardig doorheen, maar hielden behalve wat spierbezwaren en vermoeidheid tóch me dunkt het goede gevoel van finishen over. En daarna die verrukkelijke warme douche.

Een prima georganiseerde run, hulde aan Annelijn, Jennecke, pacers en andere (zorg-)vrijwilligers. Ik heb genoten en vond het gezellig om ook eens een duurloop in deze contreien te hardlopen.
Stiekem denk ik hier nog wel eens terug te komen voor een duurloop in de toekomst.

En dan nog behalve een aantal bekenden tegengekomen te zijn die grappige anekdote: Ik vroeg aan Hangkam, of er de mogelijkheid was een groepsfoto te maken na de finish. Goed idee, zei Hangkam. Hoe heet je? Is Arie (mijn jongste broer) een broer van jou? Wat leuk, dan maken we ook nog even een selfie.

Iedereen bedankt voor alle gezelligheid en begeleiding. Tot een volgende keer. Succes en wie weet tot ziens bij de komende NN MR19 #demooiste.

No Replies to "Winderige trainingsloop R2R (16 maart - 30/35km )"


    Got something to say?

    Some html is OK