Wandelen en Nordic Walking

Trainer nordic walking: Toos Goede

Toos Goede is onze trainer voor de wandelgroepen en voor iedereen die nordic walking wil beoefenen, want lopen met stokken kan iedereen, maar nordic walking moet je leren. Wat zijn de voordelen?

In de oudheid liepen herders en pelgrims al met één of twee stokken op moeilijk begaanbaar terrein. Zij gebruikten de stokken toen niet om te trainen voor een betere conditie, maar voor de stabiliteit. Let wel: iedereen kan met stokken lopen, maar nordic walking moet je leren.

Wat is nordic walking?

Nordic walking is een intensieve wandelvorm om je lichaam te trainen. Het is in 1997 in Finland ontstaan als trainingsvorm omdat langlaufers ook in de zomer wilden trainen. Rond 2003 zijn in Nederland de eerste nordic walking trainers opgeleid en het lopen met stokken heeft inmiddels veel Europese landen bereikt. Nordic walking is een aantal jaren een echte hype geweest, maar ook tegenwoordig zijn er nog veel mensen die deze sport beoefenen.

Het is een intensieve manier om je lichaam te trainen tijdens het lopen. Door het gebruik van de juiste techniek en goede nordic walking stokken kunnen de conditie en het uithoudingsvermogen sterk worden verbeterd. Het is belangrijk dat nordic walking met de juiste techniek wordt uitgevoerd. Niet alleen voorkomt dit blessures, maar bij een juist uitgevoerde techniek wordt ook een zo hoog mogelijk rendement uit de inspanningen behaald.

Foto: Tourismusregion Katschberg/Rennweg

Waarom nordic walking?

Naast de voordelen die sportief wandelen heeft, heeft nordic walking nog meer te bieden. Nordic walking zorgt ervoor dat het wandelen effectiever wordt doordat de rug-, schouder- en armspieren tijdens het wandelen intensief worden gebruikt. Tijdens de goed uitgevoerde Nordic Walking techniek worden de spieren in nek, schouders en armen doorlopend aangespannen en ontspannen.

In vergelijking tot Sportief Wandelen is het energiegebruik gemiddeld 20% hoger. De belasting op het hart-longsysteem neemt toe, terwijl de ervaren zwaarte van de training niet toeneemt. Het uiteindelijke resultaat is dat een training effectiever wordt, zonder dat de belasting op de gewrichten, de rug en benen toeneemt. Net als Sportief Wandelen kan Nordic Walking door iedereen beoefend worden, waar en met wie je maar wilt.

Voordelen van nordic walking

  • laag blessurerisico;
  • snelle gezondheidswinst;
  • je gebruikt ongeveer 90% van al de spieren in je lichaam;
  • je verbruikt meer energie dan bij Sportief Wandelen;
  • je komt in de buitenlucht en in de natuur;
  • de poles bieden steun en stabiliteit en verminderen de belasting op de knieën, heupen, enkels en wervelkolom;
  • een groep betekent sociale contacten.

Tekst: Hannie Huber (docent AWI opleiding).

De contactpersoon voor Nordic Walking bij AC Waterland is Toos Goede. Je kunt haar bereiken via loopgroepen@acwaterland.nl.