Toos Goede is onze coördinator voor de wandelgroepen en voor iedereen die nordic walking wil beoefenen.
Wandelgroepen op dinsdag, vrijdag en zondag.
Onze wandelgroepen starten op dinsdag- en vrijdagochtenden om 9:00 uur. In de winter wordt dit wel eens verplaatst naar 9:30 uur. De wandelgroep wandelt dan ongeveer 4-5 kilometer, voornamelijk in ’t Twiske.
Op zondagochtenden om 9:30 uur starten er ook een aantal wandelgroepen:
- Een wandelgroep die op heel rustig tempo 2-4 kilometer wandelt. Het is mogelijk om bij deze groep aan te sluiten met een rollator.
- Er is een groep die 4-5 kilometer wandelt.
- Er is een groep die op een wat sneller tempo 7-7½ kilometer wandelt. Het is mogelijk om binnen deze groep aan nordic walking te doen.
- Er is een herengroep die op wat sneller tempo 7-7½ kilometer wandelt.
Het wandelen start en eindigt altijd in de kantine van AC Waterland waar dan altijd gezellig samen nog een kopje koffie gedronken wordt. Bij mooi weer doen we dat lekker op ons terras.
Wat is nordic walking?
In de oudheid liepen herders en pelgrims al met één of twee stokken op moeilijk begaanbaar terrein. Zij gebruikten de stokken toen niet om te trainen voor een betere conditie, maar voor de stabiliteit. Let wel: iedereen kan met stokken lopen, maar nordic walking moet je leren.
Nordic walking is een intensieve wandelvorm om je lichaam te trainen. Het is in 1997 in Finland ontstaan als trainingsvorm omdat langlaufers ook in de zomer wilden trainen. Rond 2003 zijn in Nederland de eerste nordic walking trainers opgeleid en het lopen met stokken heeft inmiddels veel Europese landen bereikt. Nordic walking is een aantal jaren een echte hype geweest, maar ook tegenwoordig zijn er nog veel mensen die deze sport beoefenen.
Het is een intensieve manier om je lichaam te trainen tijdens het lopen. Door het gebruik van de juiste techniek en goede nordic walking stokken kunnen de conditie en het uithoudingsvermogen sterk worden verbeterd. Het is belangrijk dat nordic walking met de juiste techniek wordt uitgevoerd. Niet alleen voorkomt dit blessures, maar bij een juist uitgevoerde techniek wordt ook een zo hoog mogelijk rendement uit de inspanningen behaald.
Waarom nordic walking?
Naast de voordelen die sportief wandelen heeft, heeft nordic walking nog meer te bieden. Nordic walking zorgt ervoor dat het wandelen effectiever wordt doordat de rug-, schouder- en armspieren tijdens het wandelen intensief worden gebruikt. Tijdens de goed uitgevoerde Nordic Walking techniek worden de spieren in nek, schouders en armen doorlopend aangespannen en ontspannen.
In vergelijking tot Sportief Wandelen is het energiegebruik gemiddeld 20% hoger. De belasting op het hart-longsysteem neemt toe, terwijl de ervaren zwaarte van de training niet toeneemt. Het uiteindelijke resultaat is dat een training effectiever wordt, zonder dat de belasting op de gewrichten, de rug en benen toeneemt. Net als Sportief Wandelen kan Nordic Walking door iedereen beoefend worden, waar en met wie je maar wilt.
Voordelen van nordic walking
- laag blessurerisico;
- snelle gezondheidswinst;
- je gebruikt ongeveer 90% van al de spieren in je lichaam;
- je verbruikt meer energie dan bij Sportief Wandelen;
- je komt in de buitenlucht en in de natuur;
- de poles bieden steun en stabiliteit en verminderen de belasting op de knieën, heupen, enkels en wervelkolom;
- een groep betekent sociale contacten.
Tekst: Hannie Huber (docent AWI opleiding).
De contactpersoon voor nordic walking bij AC Waterland is Toos Goede. Je kunt haar bereiken via loopgroepen@acwaterland.nl.