Wedstrijden & loopevenementen

Ultraloop Amstelveen 25 mei 2019: verslag Dennis Kreetz

Zaterdag, de ultraloop, 25 mei, 50 km hollen… Deze keer verdeeld over rondjes van twee kilometer. Ik kom redelijk voorbereid aan de start…. Redelijk? Ik hoor het u denken. Klopt! Twee weken geleden nog geen vuiltje aan de lucht, mooie marathon in Zuid-Limburg gelopen. Ik voelde mij sterk en kwam in opperbeste stemming de streep over. Maar twee dagen later op een dinsdagavond tijdens een 5km-testloop schoot het na vier kilometer behoorlijk in mijn rechterkuit. Waarschijnlijk effe te veel m’n best gedaan om de hijgerige voormalige 5km-keizer van ACW (Marcel Kuiper in 15.28 min!) voor te blijven. Normaal gesproken een compleet kansloze missie, maar als deze kanjer allerlei lichamelijke ongemakken heeft, grieperig is en zwaar verkouden, dan, ja alleen dan zou ik nog een kansje hebben. Vanaf nu temporiseren en rust houden.

11.55 uur. Ik sta aan de start en word onzeker. Heb ik teveel rust genomen? Is mijn conditie hierdoor letterlijk achteruit gehold? Deze gedachtes gaan mij niet helpen. Ik moet dit in m’n hoofd veranderen! Terug naar het positieve en wel nu! Ik heb voor de zekerheid van die superstrakke kousen tot aan mijn knieën aangetrokken. Niet echt sexy geef ik toe, maar ze zeggen dat het helpt. Dus fuck it!

Ik vraag me af of die kuit het een dikke vier uur gaat volhouden. Dit is echt balen, zeg. Ultralopen is zeker ook een mentaal spelletje. Tactiek is er daarom niet, focussen op techniek en net zo lang doorrennen, totdat ik die onvermijdelijke eikel tegenkom. Die man die er bijna altijd is en je vanaf de zijlijn opeens een hand geeft en toeslaat. Ja, inderdaad, ik heb het over de man met de hamer. Opdringerige nare vent!

We starten met een grote groep om 12 uur. Ik heb gelijk al een lekker tempo te pakken, dit hou ik wel effe vol. Al snel heb ik een buurman. Gezellig kletsend lopen we kilometer na kilometer rondje na rondje. De kuit zeurt, maar doet geen pijn. Daar ben ik heel blij mee. Het geeft mij weer wat zelfvertrouwen. Dit kan wel eens een mooie dag gaan worden! Vijfendertig kilometer kom ik door in 2.58 uur. De hamerman is nog nergens te bekennen, die heeft zeker een snipperdag genomen.
Marathondoorkomst 3.35 uur. Nu wordt het wel pittig. De rondjes beginnen saai te worden. Ik wil het tempo graag hoog houden, maar het lijf begint toch te sputteren.

Ik moet nu volhouden. Op naar de laatste fase. Dit wordt iets moois, volgens mij. In ieder geval een dikke vette pr! Kom op, nog even volhouden! Daar is de eindstreep! 4.16.39 uur. Whow! Missie volbracht. Weer een mooi loopavontuur rijker. Ik ben superblij met deze mooie zoete overwinning … op mezelf.

Noot van de redactie: Met 4.16.39 uur heeft Dennis Kreetz het clubrecord van 4.39 uur verbroken.

Trainingslopen Road2Rotterdam

In aanloop naar de NN Marathon Rotterdam worden er door heel Nederland trainingslopen georganiseerd. Voor de regio Amsterdam is de organisatie inmiddels voor de zesde keer in handen van AC Waterland.

Het doel van de trainingslopen is om je als deelnemer optimaal voor te bereiden op het succesvol lopen van de NN Marathon Rotterdam. Daarnaast geven de trainingslopen je de kans om de noodzakelijke, lange duurlopen gezamenlijk te lopen. Of je nu van plan bent om de klassieke 42,195 kilometer in het bruisende Rotterdam te bedwingen, elders vele kilometers wilt wegroffelen of het gewoon fijn vindt om met gelijkgezinden lang te lopen in een gelijkmatig tempo en een fraaie omgeving: ACW neemt je graag mee door ons mooie Twiske!

Gegarandeerd altijd na-inschrijven

Als de voorinschrijving voor de Road2Rotterdam Trainingslopen via het inschrijfformulier gesloten is, kun je je gegarandeerd altijd nog na-inschrijven op de atletiekbaan van AC Waterland op de dag van de loop zelf. Dat kan vanaf ongeveer 9.30 uur in de kantine van AC Waterland. De kosten zijn 5,- euro per loop. Je kunt zowel contant als met pin betalen. De tempomakers en hun groepen starten om 10.00 uur vanaf de baan bij ACW. Ze zijn te herkennen aan de hesjes met km-tijden.

Programma

Het programma van de Road2Rotterdam Trainingslopen bestaat uit een serie van vier trainingslopen over 20, 25, 30 en 35 km.

Dit zijn de data van de trainingslopen:

  • zaterdag 12 januari 2019 (10.00 uur – 20 kilometer):
    o LEES HET VERSLAG VAN DEZE TRAININGSLOOP VAN EEN VAN ONZE PACERS!
  • zaterdag 2 februari 2019 (10:00 uur – 25 kilometer)
  • zaterdag 23 februari 2019 (10:00 uur – 30 kilometer)
    o LEES HET INTERVIEW MET EEN VAN DE DEELNEEMSTERS!
  • zaterdag 16 maart 2019 (10.00 uur – 30/35 kilometer/ naar eigen keuze: aangeraden wordt om het bij 30 km te houden)
    o LEES DE TWEE VERSLAGEN! EEN VAN PACER LESLEY NIEUWENHUIS EN EEN VAN RUNNER PIET BOELENS!

Bekijk het dankwoord van organisatoren Annelijn en Jennecke!

AC Waterland beschikt over de nodige faciliteiten w.o. een atletiekbaan, kantine, kleedruimtes en douches. Het fraaie parcours gaat door het mooie Twiske, het natuurgebied net boven Amsterdam. Vanaf de Amsterdamse Ring A10 ben je binnen enkele minuten bij de gratis parkeergelegenheid van het sportpark. Ook per openbaar vervoer (bus en metro) zijn goede en snelle verbindingen met o.a. Amsterdam C.S. Klik hier voor de routeinformatie.

De route

We lopen vanaf de atletiekbaan verschillende lusjes in het Twiske om uiteindelijk koers te zetten naar de warme douches en kantine. De route is zo uitgetekend dat we iedere vijf kilometer de verzorgingspost passeren ter hoogte van de stuw bij de Stootersplas. Daar staan water en sportdrank klaar, vanaf 25 kilometer liggen er ook bananen. Iedere vijf kilometerlus is onderweg gemarkeerd met een pijl in verschillende kleur, maar daar hoef je niet op te letten: daar zijn de tempomakers juist voor!

 

 

 

 

 

Op het kaartje de route van de lusjes door het Twiske.

 

 

Deelnemers kunnen zich aansluiten bij een groep die wordt aangevoerd door ervaren en goed herkenbare tempomakers (pacers). Uitgangspunt hierbij zijn de vijf-kilometertijden, die beginnen bij 22:30 minuten (4:30 min/km) en vervolgens oplopen tot 32.30 minuten (6:30 min.per km). Je kunt je aansluiten bij een tempogroep die de gewenste persoonlijke marathon-streeftijd het dichtst benadert. De pacers fungeren tevens als vraagbaak en aanspreekpunt voor de lopers.

Op elk vijf-kilometerpunt is water en sportdrank beschikbaar, op de 25- en 30-kilometerpassages tevens stukjes banaan. Bij de finish thee en een halve banaan, precies zoals bij de Marathon Rotterdam. Inschrijven kan op de dag van de loop in de kantine van AC Waterland.

De keuze in tempo’s

Er zijn negen, door tempomakers begeleide tempogroepen. Bij een constant gelopen tempo horen de volgende eindtijden op de marathon:
4.30 > 3 uur 10 minuten
4.45 > 3 uur 20 minuten
5.00 > 3 uur 31 minuten
5.15 > 3 uur 42 minuten
5.30 > 3 uur 52 minuten
5.45 > 4 uur 3 minuten
6.00 > 4 uur 13 minuten
6.15 > 4 uur 24 minuten
6.30 > 4 uur 35 minuten
Een veel gebruikte vuistregel voor een marathonduurlooptraining is om ongeveer een halve minuut langzamer te lopen dan het beoogde wedstrijdtempo. Wil je bijvoorbeeld graag eens onder de vier uur komen, dan kies je een tempo van zes minuten per kilometer (en bij ‘tegen’ de vier uur, 6.15.).

Goed om te weten

* Het horloge van de tempomaker bepaalt het aangehouden tempo. De praktijk leert dat zelfs identieke horloges niet altijd hetzelfde aangeven.
* De tempomaker heeft de opdracht om zich aan ‘zijn’ tempo te houden. Vind je het tempo te laag, kies dan de volgende keer voor een snellere groep. En vind je het toch net iets te snel gaan: de drinkpost na iedere vijf kilometer is een goed punt om aan te sluiten bij een volgende groep met een langzamer tempo.

De weg naar Rotterdam is te lang om niet van het lopen te genieten… Succes!

(Tekst: met dank aan Jos Smit)

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Stel ze aan de tempomakers, of stuur even een mailtje aan de contactpersonen van de Road2Rotterdam: Annelijn van Amsterdam en Jennecke Stradmeijer (evenementen@acwaterland.nl).