Wedstrijden & loopevenementen (R2R)

Algemene informatie trainingslopen Road2Rotterdam

In aanloop naar de NN Marathon Rotterdam worden er door heel Nederland trainingslopen georganiseerd. Voor de regio Amsterdam is de organisatie in handen van AC Waterland. We starten steeds vanaf de baan bij ACW, startschot is om 10.00 uur.

Het doel van de trainingslopen is om je als deelnemer optimaal voor te bereiden op het succesvol lopen van de NN Marathon Rotterdam. Daarnaast geven de trainingslopen je de kans om de noodzakelijke, lange duurlopen gezamenlijk te lopen. Of je nu van plan bent om de klassieke 42,195 kilometer in het bruisende Rotterdam te bedwingen, elders vele kilometers wilt wegroffelen of het gewoon fijn vindt om met gelijkgezinden lang te lopen in een gelijkmatig tempo en een fraaie omgeving: ACW neemt je graag mee door ons mooie Twiske! Meer over dit mooie natuurgebied en de trainingslopen lees je in het aanstekelijke verslag van Jos Smit!

Gegarandeerd altijd na-inschrijven

Aanmelding voor de Road2Rotterdam Trainingslopen kan met het inschrijfformulier van de NN Marathon zelf. Vanaf 19 december echter is alleen nog na-inschrijving mogelijk bij de betreffende locatie op de ochtend van de trainingsloop. 

Je kan je dus gegarandeerd altijd nog na-inschrijven op de atletiekbaan van AC Waterland op de dag van de loop zelf. Dat kan vanaf ongeveer 9.30 uur. De kosten zijn 5,- euro per loop. Je kunt zowel contant als met pin betalen. De tempomakers en hun groepen starten om 10.00 uur vanaf de baan bij ACW. Ze zijn te herkennen aan de hesjes met km-tijden.

Programma

Het programma van de Road2Rotterdam Trainingslopen bestaat uit een serie van drie trainingslopen over 25, 30 en 35 km.

Voor het seizoen 2024 zijn de trainingslopen op:

  • Zaterdag 17 februari – 25 km
  • Zondag 10 maart – 30 km : LET OP i.v.m. crossfinale op zaterdag is deze training verschoven naar zondag!
  • Zaterdag 23 maart – 30/35 km

AC Waterland beschikt over de nodige faciliteiten w.o. een atletiekbaan, kantine, kleedruimtes en douches. Het fraaie parcours gaat door het mooie Twiske, het natuurgebied net boven Amsterdam. Vanaf de Amsterdamse Ring A10 ben je binnen enkele minuten bij de gratis parkeergelegenheid van het sportpark. Ook per openbaar vervoer (bus en metro) zijn goede en snelle verbindingen met o.a. Amsterdam C.S. Klik hier voor de route en informatie over parkeren.

De route

We lopen vanaf de atletiekbaan verschillende lusjes in het Twiske om uiteindelijk koers te zetten naar de warme douches en kantine. De route is zo uitgetekend dat we iedere vijf kilometer de verzorgingspost passeren ter hoogte van de stuw bij de Stootersplas. Daar staan water en sportdrank klaar, vanaf 25 kilometer liggen er ook bananen. Iedere vijf kilometerlus is onderweg gemarkeerd met een pijl in verschillende kleur, maar daar hoef je niet op te letten: daar zijn de tempomakers juist voor!

Route R2R 2023 30 km

Deelnemers kunnen zich aansluiten bij een groep die wordt aangevoerd door ervaren en goed herkenbare tempomakers (pacers). Uitgangspunt hierbij zijn de vijf-kilometertijden, die beginnen bij 22:30 minuten (4:30 min/km) en vervolgens oplopen tot 32.30 minuten (6:30 min/km). Je kunt je aansluiten bij een tempogroep die de gewenste persoonlijke marathon-streeftijd het dichtst benadert. De pacers fungeren tevens als vraagbaak en aanspreekpunt voor de lopers.

Op elk vijf-kilometerpunt is water en sportdrank beschikbaar, op de 25- en 30-kilometerpassages tevens stukjes banaan. Bij de finish thee en een halve banaan, precies zoals bij de Marathon Rotterdam.

Inschrijven kan op de dag van de loop in de kantine van AC Waterland.

Bekijk hier de route door het Twiske. Deze route is tot 30km hetzelfde als de vorige trainingsloop (waarbij de atleten weer terugkomen op de baan), maar nu is er voor degenen die dat willen een extra lus van 5km aansluitend vanaf de baan.

De keuze in tempo’s

Er zijn negen, door tempomakers begeleide tempogroepen. Bij een constant gelopen tempo horen de volgende eindtijden op de marathon:
4.30 > 3 uur 10 minuten
4.45 > 3 uur 20 minuten
5.00 > 3 uur 31 minuten
5.15 > 3 uur 42 minuten
5.30 > 3 uur 52 minuten
5.45 > 4 uur 3 minuten
6.00 > 4 uur 13 minuten
6.15 > 4 uur 24 minuten
6.30 > 4 uur 35 minuten
Een veel gebruikte vuistregel voor een marathonduurlooptraining is om ongeveer een halve minuut langzamer te lopen dan het beoogde wedstrijdtempo. Wil je bijvoorbeeld graag eens onder de vier uur komen, dan kies je een tempo van zes minuten per kilometer (en bij ‘tegen’ de vier uur, 6.15.).

Goed om te weten

* Het horloge van de tempomaker bepaalt het aangehouden tempo. De praktijk leert dat zelfs identieke horloges niet altijd hetzelfde aangeven.
* De tempomaker heeft de opdracht om zich aan ‘zijn’ tempo te houden. Vind je het tempo te laag, kies dan de volgende keer voor een snellere groep. En vind je het toch net iets te snel gaan: de drinkpost na iedere vijf kilometer is een goed punt om aan te sluiten bij een volgende groep met een langzamer tempo.

De weg naar Rotterdam is te lang om niet van het lopen te genieten… Succes!

(Tekst: met dank aan Jos Smit)

Nog vragen?

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Stel ze aan de tempomakers, of stuur even een mailtje aan de contactpersonen van de Road2Rotterdam: Annelijn van Amsterdam en Diana Zwart (evenementen@acwaterland.nl).

Verslagen van de trainingslopen 2020

Verslagen van de trainingslopen 2019

  • Lees het VERSLAG van de trainingsloop (12 januari 2019) van een van onze pacers
  • Lees het INTERVIEW met een van de deelneemsters aan de loop van 23 februari
  • Lees de TWEE VERSLAGEN van 16 maart 2019 van pacer Lesley Nieuwenhuis en een van runner Piet Boelens
  • Bekijk het DANKWOORD van organisatoren Annelijn en Jennecke (2019)