Twiskemolenloop

Algemeen

Ieder seizoen worden er vijf edities van de Twiskemolenloop georganiseerd. Deze loop door het mooie Twiske is vooral recreatief. Daarom staan er alleen voor de winnaars van iedere afstand een bos bloemen van Bloemist Dekker (Oostzaan) klaar. Daarnaast ontvangen alle deelnemers tot twaalf jaar een mooie medaille. Wil jij ook een mooi aandenken aan jouw deelname aan de Twiskemolenloop? Voor €3,- kunnen de overige deelnemers een medaille aanschaffen.

Bij het verbreken van het parcoursrecord van een aantal afstanden, kan je een cadeaubon van €50,- winnen. Meer informatie hierover is terug te vinden bij parcoursrecord.

Aan de Twiskemolenloop kunnen maximaal 650 deelnemers meedoen. Daarom is er alleen een voorinschrijving mogelijk en vol is echt vol. Schrijf je snel in, zodat je verzekerd bent van een startnummer. Meer informatie over de inschrijvingen vind je hier. Wil je je direct inschrijven voor de eerstvolgende loop? Dat kan via onze inschrijfpagina.

De loop

De Twiskemolenloop kent maar liefst zes afstanden, waarvan er vijf door het prachtige Twiske lopen. En dat is niet het enige wat deze bijzondere loop zo leuk maakt! Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Autovrije parcoursen over verharde wegen.
 • Door de Atletiekunie gecertificeerde afstanden met een tijdsregistratie door Racetimer.
 • De mogelijkheid om jouw finishvideo te zien.
 • Drinkposten met thee, water en sportdrank.
 • Na afloop warme douches en gratis massages.
 • En natuurlijk de lekkerste erwtensoep.

De data

Op iedere eerste zondag van oktober, november, december, februari en maart vindt de Twiskemolenloop plaats. Voor het seizoen 2024/2025 zijn dat de volgende zondagen:

 • Zondag 6 oktober 2024
 • Zondag 3 november 2024
 • Zondag 1 december 2024
 • Zondag 2 februari 2025
 • Zondag 2 maart 2025

LET OP: Steeds als er een editie is geweest, wordt de inschrijving voor de eerstvolgende loop geopend.

Afstanden en starttijden

Tijdens de Twiskemolenloop kan je kiezen uit vijf verschillende afstanden, variërend van een halve marathon tot drie kilometer. Voor de jongste hardlopers tot en met twaalf jaar organiseren wij een loop van 1,5 kilometer op de baan van AC Waterland.

De afstanden vanaf drie kilometer gaan over de fietspaden van ‘t Twiske en zijn autovrij. Daarnaast staan er in ‘t Twiske verschillende drinkposten waar je water, sportdrank of thee kunt krijgen. We verwachten van de deelnemers dat ze de bekertjes en ander afval na gebruik niet in de vrije natuur van het mooie Twiske achterlaten.

Alle afstanden vertrekken vanaf de baan van AC Waterland:

 • 11:00  –  21,1 kilometer
 • 11:05  –  16,1 kilometer
 • 11:10  –  10 kilometer
 • 11:15  –  5 kilometer
 • 11:20  –  3 en 1,5 kilometer (op de baan)

Officiële tijdregistratie en certificering 

De 5 km, de 10 km, de 16,1 km en de 21,1 km zijn officieel door de Atletiekunie gecertificeerd. Daarnaast zijn de startnummers van alle afstanden voorzien van een chip van Racetimer voor de officiële tijdregistratie en de finishvideo. De uitslagen vind je op onze site.

Voor en na de Twiskemolenloop

De kleedkamers van AC Waterland zijn tijdens de Twiskemolenloop open en beschikbaar voor alle deelnemers. Ook de tassen en kleding kunnen daar worden achtergelaten. Dit is op eigen risico! Kleine, waardevolle spullen kunnen in de kantine worden afgegeven. In de kantine is het niet toegestaan om je om te kleden.

Na afloop is er de gelegenheid om te douchen. Ook zijn er masseurs aanwezig om de vermoeide spieren los te masseren.

Tijdregistratie en uitslagen

De tijdsregistratie van de Twiskemolenloop wordt verzorgd door de Chronotack van Racetimer. Deze chip is bevestigd op het startnummer en registreert automatisch de doorkomst bij de start en aan de finish. Als loper hoef je dus niets anders te doen, dan je startnummer op de gebruikelijke wijze op de voorkant van je hardloopshirt te bevestigen. De chip is éénmalig te gebruiken en hoeft na afloop niet te worden ingeleverd. Voor een goede tijdregistratie is het belangrijk om het startnummer op de borst te dragen. Dus:

 • Startnummer zichtbaar op de borst dragen, bevestigd met vier speldjes.
 • Startnummer niet bedekken met jas, banden, drinkfles, apparatuur etc.
 • De chip niet verwijderen, buigen, knippen, vouwen of bewerken.

De uitslagen van iedere loop worden opgemaakt aan de hand van de bruto- en nettotijden die via de chip worden geregistreerd. De brutotijden zijn daarbij doorslaggevend omdat deze de volgorde van binnenkomst laten zien. Kijk hier voor de uitslagen van jouw Twiskemolenloop.

Twiskemolen

De Twiskemolenloop dankt de naam aan de Twiskemolen. Dit is de mooie molen die elke hardloper tenminste één keer passeert onderweg. De Twiskemolen is een monumentale windmolen gecombineerd met een elektrisch gemaal dat de hele Twiskepolder bemaalt.

De molen is een achtkantige rietgedekte binnenkruier en stamt uit 1578 en stond eeuwenlang in Barsingerhorn, nabij Schagen. Sinds 1975 staat de molen op zijn huidige plaats, op de grens tussen de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. De Twiskemolen is als één van de weinige poldermolens in Nederland nog echt in bedrijf en Marcel Koop, de enthousiaste molenaar, draagt de Twiskemolenloop een warm hart toe.

Door een heftige storm is de molen in oktober 2016 van de wieken ontdaan, maar dankzij een inzamelingsactie van vele betrokken buurtgenoten heeft de oude molen sinds mei 2018 zijn molenkap en roeden weer terug.

Wil je meer weten over de prachtige Twiskemolen? Dat lees je hier!

Adres en navigatie

Sportvereniging AC Waterland is gevestigd op het adres Sportpark 11, 1121 MS Landsmeer. Kom je met de auto? Stel je navigatie dan in op Sportpark de Breek, Sportlaan te Landsmeer.

Rondom het sportpark is er genoeg parkeermogelijkheid. Er is onder andere een parkeerterrein aan de Sportlaan, op ongeveer 300 van de sportvereniging. Ook is het mogelijk om, tegen betaling, in Landsmeer of op parkeerplaatsen in het Twiske te parkeren. Parkeer niet in de wijk Luyendijk. Daar zorg je voor parkeeroverlast en bovendien handhaaft de politie streng.

Met het openbaar vervoer is AC Waterland te bereiken met bus 119. Vanaf Metrostation Noord (Noord/Zuidlijn) heb je een reistijd van ongeveer een kwartier. Vanaf de halte Sportpark is het dan nog een kleine tien minuten wandelen.

Nog vragen 

Heb je naar aanleiding van deze tekst nog vragen of ben je op zoek naar meer informatie over de Twiskemolenloop? Dan kan je contact opnemen met Nico Hemelaar via twiskemolenloop@acwaterland.nl of op 06-41147116. Vragen over je inschrijving kun je stellen op tml-inschrijving@acwaterland.nl.

Graag tot ziens bij AC Waterland en veel loopplezier toegewenst!