Twiskemolenloop

Algemene info Twiskemolenloop

Let op! Twiskemolenlopen gaan voorlopig helaas niet door i.v.m. corona-crisis

Verheugde u zich al op de komende Twiskemolenlopen? Wij ook. Maar helaas, het bestuur van AC Waterland heeft het besluit moeten nemen om na een TML-loos seizoen ook geen Twiskemolenlopen in het najaar van 2021 en voorjaar van 2022 te organiseren. De reden hiervoor is natuurlijk de corona-crisis. We vinden Twiskemolenlopen onder de huidige omstandigheden niet verantwoord. Noch voor u als deelnemer, noch voor de vrijwilligers en andere betrokkenen.

We betreuren dit besluit en balen er enorm van dat we honderden trouwe deelnemers moeten teleurstellen. Maar het is en kan helaas nu niet anders. We danken u voor uw begrip voor onze zienswijze.

We gaan ons focussen op een nieuw Twiskemolenloopseizoen in 2022. Heel graag tot ziens bij AC Waterland!

De Twiskemolenloop is een recreatieve loop. Alleen de winnaar en winnares van een afstand krijgen een prachtige bos bloemen en de jeugd tot 14 jaar een fraaie medaille. De overige deelnemers kunnen desgewenst na afloop voor € 3,00 een medaille kopen. Voor sommige afstanden is een cadeaubon t.w.v. € 50,- te winnen bij het verbreken van het parcourrecord. Zie hiervoor parcoursrecords.

De routes gaan alle over fietspaden door het recreatiegebied het Twiske;

 • De 5 km, 10 km, 16,1 km en de 21,1 km zijn officieel door de Atletiek Unie gecertificeerd;
 • De startnummers zijn voorzien van een chip van Racetimer waardoor een ieder zijn tijd kan terug zien en een finishvideo kan bekijken.

Data

De data (onder voorbehoud vanwege het corona-virus!) voor het seizoen 2020/2021 zijn:

 • 4 oktober 2020. Geannuleerd vanwege corona-crisis
 • 1 november 2020. Geannuleerd vanwege corona-crisis
 • 6 december 2020. Geannuleerd vanwege corona-crisis
 • 7 februari 2021. Geannuleerd vanwege corona-crisis
 • 7 maart 2021. Geannuleerd vanwege corona-crisis.
 • et cetera

Starttijden

Er wordt vanaf de baan van AC Waterland gestart. De starttijden zijn als volgt:

 • 11.00 uur de 21,1 km
 • 11.05 uur de 16,1 km
 • 11.10 uur de 10 km
 • 11.15 uur de 5 km
 • 11.20 uur de 3 km en de 1,5 km

Afstanden

Je kunt kiezen uit de volgende afstanden: 1,5 km (voor de jeugd), 3 km, 5 km, 10 km, 16,1 km of 21,1 km. Alle routes (behalve de 1,5 km) gaan over fietspaden en zijn autovrij. Van de 5, 10, 16 en 21 km zijn de afstanden officieel door de Atletiek Unie gecertificeerd. In ‘t Twiske zijn drinkposten waar je water, sportdrank of thee kunt krijgen.

Douchen en masseurs

Er is gelegenheid om na afloop te douchen en er zijn masseurs aanwezig door wie je je kunt laten masseren.

Omkleden en afgeven waardevolle spullen

Omkleden kan alleen in de kleedkamers waar de tassen en kleding kunnen achterblijven. Omkleden in de kantine is niet toegestaan. Kleine, waardevolle spullen kunnen in de kantine afgegeven worden.

Inschrijven

Je kunt je tot en met de zaterdag voorafgaand aan de loop ook al inschrijven. Seizoenkaarthouders kunnen zich daar gratis voorinschrijven.

Na-inschrijven kan op de dag van de loop zelf van 09.45 tot uiterlijk 10.30 uur in de loods naast de kantine van AC Waterland in het sportpark van Landsmeer. Omdat de lopers allen lopen met chip in het startnummer is het noodzakelijk dat iedereen op tijd komt, omdat de inschrijving nog verwerkt moet worden. Ook dient het inschrijfformulier volledig en duidelijk ingevuld te worden anders kunnen de uitslagen niet juist verwerkt worden.

Kosten

De inschrijving kan alleen door betaling met Ideal worden betaald. De inschrijving staat daarom alleen open voor deelnemers met een Nederlands rekeningnummer. Er vindt geen restitutie plaats bij niet-deelneming. Betaling bij na-inschrijving is à contant en er kan ook gepind worden.

Tarieven voor-inschrijving

 • Afstanden volwassenen € 8,00
 • Kinderen tot 14 jaar € 3,00 (alle afstanden)
 • Seizoenkaart volwassenen € 32,00 (alleen te koop bij de 3 eerste lopen van het seizoen; incl. dry-fit shirt dat wordt uitgereikt direct na afloop van het TML-seizoen)
 • Seizoenkaart kinderen tot 14 jaar € 12,00 (alleen te koop bij de 3 eerste lopen van het seizoen; incl. dry-fit shirt dat wordt uitgereikt direct na afloop van het TML-seizoen)

Je kunt je startnummer (en eventuele seizoenkaart) afhalen bij het loket waar het bord hangt ‘ophalen startnummers’ of ‘seizoenkaart’.

Na-inschrijving op dag van de loop

Na-inschrijving is tot 10.30 uur, i.v.m. de verwerking van gegevens voor elektronische tijdwaarneming.

 • Alle afstanden vanaf 14 jaar € 10,00
 • Kinderen tot 14 jaar € 4,00 (alle afstanden)
 • Seizoenkaart volwassenen € 40,00 (alleen de eerste 3 lopen van het seizoen te koop; incl. dry-fit shirt dat wordt uitgereikt direct na afloop van het TML-seizoen)
 • Seizoenkaart kinderen tot 14 jaar € 16,00 (alleen de eerste 3 lopen van het seizoen te koop; incl. dry-fit shirt dat wordt uitgereikt direct na afloop van het TML-seizoen)
 • Betaling kan contant en ook met pinpas.

Na-inschrijfformulieren

Een na-inschrijfformulier kun je ook vooraf downloaden (PDF) of op de dag zelf ter plaatse invullen. Op basis hiervan krijg je een startnummer. De na-inschrijving is in de loods op het terrein. Daar kan worden betaald in contanten of met pinpas.

Werkwijze seizoenkaart

Dit seizoen kun je weer een seizoenkaart kopen waarvoor je aan het eind van het seizoen (in maart) een prachtig dry-fit shirt krijgt. Je kunt een seizoenkaart kopen in oktober, november en december. Deze kaart is geldig voor de vijf reguliere lopen van het seizoen. Let op: als je de seizoenkaart ontvangen hebt, kun je de volgende keer dat je mee wilt doen al vooraf via inschrijven.nl inschrijven. Je schrijft in voor de te lopen afstand en vermeldt je seizoenkaartnummer. Hieraan zijn geen verdere kosten gebonden. Inschrijven is mogelijk tot en met de zaterdag voorafgaand aan de loop. De seizoenkaart is persoonsgebonden.

Indien je niet in staat bent om via inschrijven.nl in te schrijven kan je alsnog op zondag ter plaatse een inschrijfformulier invullen en dit voor 10.30 uur inleveren bij het loket ‘seizoenkaarthouders’. Je krijgt dan ook een stempel op je seizoenkaart. Je kunt via het inschrijfformulier kenbaar maken welke afstand je deze keer wilt lopen. Maar je helpt de organisatie als je vooraf inschrijft via inschrijven.nl.

Na afloop van de laatste loop van het seizoen (in maart) ontvang je een dry-fit shirt cadeau bij het inleveren van de seizoenkaart. Ook als je niet alle keren meegedaan hebt.

Dus ook bij een seizoenkaart moet je vanaf de tweede keer iedere keer dat je deelneemt je inschrijven. Je kunt je startnummer vervolgens afhalen bij het loket ‘seizoenkaarthouders’.

Vrijwilligers

Per Twiskemolenloop zijn er meer dan 40 vrijwilligers in touw. We kunnen altijd hulp gebruiken. Als je een keer wilt helpen, meld je dan aan via twiskemolenloop@acwaterland.nl.

Tijdregistratie

De organisatie van de Twiskemolenloop maakt voor de tijdregistratie gebruik van Chronotack van Racetimer. De chip zit achterop het startnummer bevestigd en registreert automatisch de doorkomst bij de start en aan de finish. Als loper hoef je dus niets anders te doen dan je startnummer op de gebruikelijke wijze op de voorkant van je hardloopshirt te bevestigen. De chip is éénmalig te gebruiken. De chip hoeft dus niet meer te worden ingeleverd.

De uitslagen worden volledig opgemaakt aan de hand van de bruto- en nettotijden die via de chip worden geregistreerd. De uitslag van elke afstand wordt door de volgorde van binnenkomst bepaald (brutotijden).

Hieronder alles wat u weten moet:
Ø Draag het startnummer op de borst
Ø Bevestig het ongeveer 15 centimeter onder de hals

Twiskemolen

De Twiskemolenloop is uiteraard vernoemd naar de Twiskemolen, die alle atleten minimaal één keer passeren tijdens de wedstrijd. De Twiskemolen is een monumentale windmolen gecombineerd met een elektrisch gemaal dat de 650 ha grote Twiskepolder bemaalt. Onder de vele typen oude windmolens in Nederland is de Twiskemolen een achtkantige rietgedekte binnenkruier. De molen stamt uit 1578 en stond eeuwenlang in Barsingerhorn, nabij Schagen. Sinds 1975 staat de molen op zijn huidige plaats, op de grens tussen de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. De Twiskemolen is als één van de weinige poldermolens in Nederland nog echt in bedrijf. Marcel Koop is de enthousiaste molenaar, die de Twiskemolenloop een warm hart toedraagt. Helaas is de molen in oktober 2016 door een storm van zijn wieken ontdaan. Inmiddels heeft de oude molen sinds mei 2018 zijn molenkap en roeden weer terug.

Meer informatie over de Twiskemolen.

Adres

AC Waterland is gevestigd op het adres Sportpark 11, 1121 MS Landsmeer. Stel je navigatie in op Sportpark de Breek, Sportlaan te Landsmeer. Parkeer niet in de wijk Luyendijk. U zorgt daar voor parkeeroverlast en de politie handhaaft streng tot wegslepen toe. Er zijn genoeg parkeermogelijkheden in Landsmeer onder andere op het parkeerterrein aan de Sportlaan (300 meter loopafstand) en elders in het dorp of op parkeerplaatsen in het Twiske (tegen betaling). De Sportlaan is vanaf Metrostation Noord (Noord/Zuidlijn) te bereiken met bus 319 van EBS. Reistijd 15 minuten (halte Sportpark) en een kleine 10 minuten wandelen via de Sportlaan naar AC Waterland (voorbij de voetbalvelden van IVV en de tennisbanen aan de rechterkant)

Vragen en/of opmerkingen

Nico Hemelaar, twiskemolenloop@acwaterland.nl

Graag tot ziens bij AC Waterland. Veel loopplezier toegewenst!