Verslagen

Marathon Vladivostok Verslag 28 september 2019 – Run across bridges

Door Martin Blankendaal

Eén van de reisplannen op onze wensenlijst was de Trans Siberië Express. Begin dit jaar overwogen we (Martin en Marjon, beiden lid van groep 4) dat dit jaar te doen. Zoals altijd check ik dan even of een combinatie met een halve of hele marathon mogelijk is, en toen bleek dat we de reis konden combineren met de marathon van Vladivostok was de keuze snel definitief. De website van de marathon bevat foto’s en filmpjes, op dit moment nog van de vorige editie.

Vervolgens moesten we bepalen of we met het vliegtuig naar Valdivostok zouden vliegen, de marathon rennen en dan met de trein naar Moskou zouden gaan, of met de trein van Moskou naar Vladivostok en aan het einde van de vakantie de marathon zouden rennen. De eerste keuze was qua training het meest geschikt, maar eerst 9.289 kilometer met de trein naar de marathon reizen was toch aantrekkelijker. Met als bijkomend voordeel dat we onderweg hebben getraind in Moskou, Yekaterinburg en Irkutsk. Zoals één van mijn vrienden via Strava opmerkte: “Training in Irkutsk, fantastisch!”

Het was duidelijk dat de marathon over twee hoge bruggen leidt, maar een maand van tevoren kwam ik er via Strava achter dat deze marathon 869 hoogtemeters heeft, circa 200 minder dan de Alpe d’Huez. Ik weet niet of ik me voor de hele marathon had ingeschreven als ik dat eerder had geweten… Onderweg hebben we nog wel wat hoogtemeters getraind, en ik heb uiteraard even bij Jaap (Kuipers) geïnformeerd hoe ik daar het beste mee kon omgaan.

Op de wedstrijddag moesten we om 5:20 uur (voor de hele marathon) en om 5:40 uur (Marjon, voor de halve marathon) met pendelbussen naar de start. De marathon startte om 8:00 uur en de halve om 9:30 uur. Om logistieke redenen was dat blijkbaar nodig, maar het was de eerste keer dat ik met een e-reader naar de start van een hardloopwedstrijd ging. Tijdens het wachten waren trainingsbroek en -jasje nodig, maar het weer tijdens de marathon was prima.

Het aantal deelnemers aan de marathon was beperkt (400 maximaal), waardoor ik lekker rustig achteraan kon starten. De pacers van 4:30 en 4:00 uur haalde ik redelijk snel in. Ik ging ervan uit dat een eindtijd van 4:00 uur of minder onhaalbaar was en dat ik niet trager zou zijn dan 4:30 uur. Daarom ben ik de pacer van 4:00 uur niet voorbij gegaan. Terecht, want na een kilometer of 10 verloor ik hem langzaam maar zeker uit het oog. Ik heb de eerste helft vooral op gevoel gelopen – op het gevoel dat ik op reserve liep – en af en toe gecheckt of mijn hartslag niet te hoog was.
Halverwege kwam ik de eerste wandelaars tegen, die blijkbaar te snel gestart waren (walk across bridges, ook leuk!). Dat zou de rest van de race zo blijven. Vanaf kilometer 30 (de eerste brug) werd mijn tempo volledig door het parcours bepaald. Dat blijkt ook wel uit mijn kilometertijden; mijn langzaamste kilometer was kilometer 37 (8:19) en mijn snelste kilometer 42 (4:38). Na 35 kilometer was duidelijk dat ik nog fit genoeg was om hem uit te rennen en niet te hoeven wandelen. Uiteindelijk kon ik in de laatste kilometers nog wat versnellen (vooral doordat ze omlaag gingen) en kwam ik in 4:14:27 over de finish. Daarmee kwam ik nog aardig dicht bij mijn PR in de buurt, dat ik op de marathon van Amsterdam liep. Marjon rende de halve marathon in 1:47:09 en behaalde daarmee een nieuw PR op de halve.

Verslag Ultraloop Amstelveen 25 mei 2019

Door Dennis Kreetz

Zaterdag, de ultraloop, 25 mei, 50 km hollen… Deze keer verdeeld over rondjes van twee kilometer. Ik kom redelijk voorbereid aan de start…. Redelijk? Ik hoor het u denken. Klopt! Twee weken geleden nog geen vuiltje aan de lucht, mooie marathon in Zuid-Limburg gelopen. Ik voelde mij sterk en kwam in opperbeste stemming de streep over. Maar twee dagen later op een dinsdagavond tijdens een 5km-testloop schoot het na vier kilometer behoorlijk in mijn rechterkuit. Waarschijnlijk effe te veel m’n best gedaan om de hijgerige voormalige 5km-keizer van ACW (Marcel Kuiper in 15.28 min!) voor te blijven. Normaal gesproken een compleet kansloze missie, maar als deze kanjer allerlei lichamelijke ongemakken heeft, grieperig is en zwaar verkouden, dan, ja alleen dan zou ik nog een kansje hebben. Vanaf nu temporiseren en rust houden.

11.55 uur. Ik sta aan de start en word onzeker. Heb ik teveel rust genomen? Is mijn conditie hierdoor letterlijk achteruit gehold? Deze gedachtes gaan mij niet helpen. Ik moet dit in m’n hoofd veranderen! Terug naar het positieve en wel nu! Ik heb voor de zekerheid van die superstrakke kousen tot aan mijn knieën aangetrokken. Niet echt sexy geef ik toe, maar ze zeggen dat het helpt. Dus fuck it!

Ik vraag me af of die kuit het een dikke vier uur gaat volhouden. Dit is echt balen, zeg. Ultralopen is zeker ook een mentaal spelletje. Tactiek is er daarom niet, focussen op techniek en net zo lang doorrennen, totdat ik die onvermijdelijke eikel tegenkom. Die man die er bijna altijd is en je vanaf de zijlijn opeens een hand geeft en toeslaat. Ja, inderdaad, ik heb het over de man met de hamer. Opdringerige nare vent!

We starten met een grote groep om 12 uur. Ik heb gelijk al een lekker tempo te pakken, dit hou ik wel effe vol. Al snel heb ik een buurman. Gezellig kletsend lopen we kilometer na kilometer rondje na rondje. De kuit zeurt, maar doet geen pijn. Daar ben ik heel blij mee. Het geeft mij weer wat zelfvertrouwen. Dit kan wel eens een mooie dag gaan worden! Vijfendertig kilometer kom ik door in 2.58 uur. De hamerman is nog nergens te bekennen, die heeft zeker een snipperdag genomen.

Marathondoorkomst 3.35 uur. Nu wordt het wel pittig. De rondjes beginnen saai te worden. Ik wil het tempo graag hoog houden, maar het lijf begint toch te sputteren.
Ik moet nu volhouden. Op naar de laatste fase. Dit wordt iets moois, volgens mij. In ieder geval een dikke vette pr! Kom op, nog even volhouden! Daar is de eindstreep! 4.16.39 uur. Whow! Missie volbracht. Weer een mooi loopavontuur rijker. Ik ben superblij met deze mooie zoete overwinning … op mezelf.

Noot van de redactie: Met 4.16.39 uur heeft Dennis Kreetz het clubrecord van 4.39 uur verbroken.