Parcours

Starttijden

De volgende starttijden worden gehanteerd.

  • 11.00 uur de 21,1 km
  • 11.05 uur de 16,1 km
  • 11.10 uur de 10 km
  • 11.15 uur de 5 km
  • 11.20 uur de 3 km en de 1,5 km

Routes

De lopers gaan direct richting het prachtige recreatiegebied ‘t Twiske. Daar loop je over autovrije, verharde paden. De routes zijn duidelijk uitgezet. Iedere afstand heeft zijn eigen kleur. De 3 km is oranje, de 5 km blauw, de 10 km geel, de 16,1 km rood en de 21,1 km groen.

Bij links- of rechtsaf staat er een bordje. Als er een pion staat dan betekent dit dat de route rechtdoor gaat. Elke 5 km is door een bord aangegeven.

De 1,5 kilometer (voor de lopertjes tot maximaal 12 jaar) vindt plaats op de baan van AC Waterland.

In ‘t Twiske zijn drinkposten waar je water, sportdrank of thee kunt krijgen.

Je kunt de routes in pdf-formaat bekijken door op de onderstaande links te klikken:

Routes downloaden

Je kunt de routes ook downloaden en op je telefoon of sporthorloge zetten.

Filmpje!

Van de route over de baan en door het Twiske die de 16,1 km aflegt, heeft Jurriaan Brandsma een prachtige video gemaakt in Google Earth. Zo kun je goed zien hoe mooi het parcours is dat je gaat rennen. Delen van dit parcours komen overeen met de andere afstanden.

Afwijkingen?

Waarom wijkt mijn GPS af van het officieel door de Atletiek Unie gemeten parcours. Dat is een vraag die geregeld gesteld wordt. Onderstaand tref je de uitleg aan van Chris Mommenhof, parcoursmeter bij de Atletiek Unie.

Certificering parcours

In mei 2016 is het nieuwe parcours van de Twiskemolenloop opnieuw officieel door parcoursmeters van de Atletiekunie opgemeten. Een van deze meters heeft een informatief stukje over het meten van een hardloopparcours geschreven.

In de hardloopsport raakt het gebruik van GPS horloges meer en meer in zwang.
Lopers met zo’n horloge denken na afloop van een wedstrijd vaak dat de afstand niet klopt met de afstand van de organisatie.

Maar hoe betrouwbaar is je GPS? Iedereen die een navigatiesysteem in zijn auto gebruikt, weet dat zo’n prachtig hulpmiddel soms aardig in de war is en even tijd nodig heeft om weer op het juiste pad te komen. Dat gebeurt ook nu en dan met een GPS horloge en die ‘storingen’ geven dan rare berekeningen in de afgelegde afstand. Zelfs zonder storing is de nauwkeurigheid van de plaatsbepaling meestal ongeveer 3 tot 5 meter en dat geeft al een zigzaglijn terwijl je gewoon rechtuit aan het lopen bent. Het voert te ver om hier alle technische ins en outs van het GPS systeem te behandelen maar de geïnteresseerde lezer die zich in de materie wil verdiepen zou een kijkje kunnen nemen op deze (Engelstalige) informatieve website: Measuring Running Routes.

Bij hardloopwedstrijden wordt het parcours niet met satellietplaatsbepaling gemeten, maar op de fiets met de ‘Jones Counter’. Dat tellertje is tot op de decimeter nauwkeurig (afwijking +/- 0,1%) en het is de enige meetmethode, die voldoet aan internationale afspraken (IAAF). Een wereldrecord op de weg wordt alleen erkend als het parcours gecertificeerd is. De Atletiekunie heeft parcoursmeters, die alle belangrijke wedstrijden iedere vijf jaar met de Jones Counter opmeten. Sinds 2007 ben ik actief als parcoursmeter. Ook zo’n leuke taak waar je als vrijwilliger zomaar in kan rollen. Een parcoursmeting vindt meestal plaats op verkeersluwe momenten, dus bijvoorbeeld op de vroege zondagochtend of op de vrijdagochtend voor de TML.

Basis voor de meting is een recht stuk weg in de nabijheid van het te meten parcours, waar het kadaster een ijkbasis (tussen de 300 en 500 meter en tot op de millimeter nauwkeurig) heeft uitgezet. Zoek maar eens naar de meetspijkers op de weg langs de Twiskemolen. Zowel voorafgaand, als na afloop van een meting, wordt de ijkbasis 4x gefietst, waarbij de begin- en eindstanden van de Jones Counter worden genoteerd. Het gemiddelde compenseert afwijkingen door o.a. slingeren (wind, wegdek), verandering in bandenspanning, temperatuur en wielomtrek. Uit een voorijking komt voor dat tijdstip een waarde van 1 tellertik (is bijvoorbeeld 0.0909 meter). Daarna kan de echte meting van het parcours beginnen.
De verantwoordelijke voor het parcours (Malcolm Henderson) fietst over het uitgezette parcours, op circa 20 meter gevolgd door de eerste parcoursmeter, die de ideale lijn (Shortest Possisible Route) probeert te volgen. Een 2e (en soms ook 3e) parcoursmeter rijdt daar ongeveer 10 meter achter om eventueel nog te kunnen corrigeren. Deze stoet wordt beveiligd door verkeersregelaars op de fiets en/of leden van een Motor Begeleiding Team. Tijdens de meting deed Nico Hemelaar dat helemaal alleen. Bij zeer gevaarlijke situaties is de politie, tunnelbeheer of KLPD ook nog aanwezig.

Kortom opvallend, maar dat is wel vaak nodig omdat niet elke verkeersdeelnemer op dat moment even helder is.

Na de meting van het parcours weer snel terug om de naijking van de fiets uit te voeren. Meestal is de temperatuur weer een aantal graden opgelopen en zijn de banden op temperatuur, waardoor de wielomtrek groter is geworden. De meetresultaten worden ingevoerd in de computer waardoor op een eenduidige wijze de lengte van een parcours wordt bepaald.

Om te voorkomen dat een parcours te kort is, wordt een SCPF (Short Course Prevention Factor) toegepast waardoor per kilometer 1 meter wordt opgeteld bij de gemeten afstand en de afwijking van de teller volledig gecompenseerd wordt.

Het onderlinge verschil tussen de meetresultaten van de parcoursmeters is na afloop meestal kleiner dan 1 meter, om een idee te geven hoe nauwkeurig zo’n meting verloopt.

Op de site van de Atletiekunie is een overzicht te vinden van de gecertificeerde parcoursen. Wil je meer info over de werking van de GPS kijk dan op: https://www.hardlopen.nl/artikelen/gear/hoe-werkt-gps

Misschien dat nu duidelijk is dat GPS nog Geen Precies Systeem is.

Chris Mommenhof (parcoursmeter bij de Atletiekunie).

+

Nico Hemelaar coördinator Twiskemolenloop