Elke maand halen onze vrijwilligers van AC Waterland het oud papier en karton huis aan huis op in Landsmeer. Een van onze twee coördinatoren, René Schaap, werd hierover door de gemeente geïnterviewd. Lees het in de Nieuwsbrief (week 24 2021) van Gemeente Landsmeer! Of gewoon hieronder!
Vrijwilligers halen oud papier op: belangrijke inkomstenbron voor AC Waterland
Elke maand haalt AC Waterland het oud papier en karton huis aan huis op in Landsmeer. Dat wordt gedaan door vele vrijwilligers. Door uw oud papier en karton op de inzameldagen aan de straat aan te bieden, draagt u niet alleen bij aan een goede afvalscheiding, maar u steunt daarmee ook de vereniging! Door de inkomsten van de inzameling kan AC Waterland namelijk het lidmaatschap laag houden. Lees hier het interview met René Schaap, een van de drijvende krachten achter de inzameling.
Waarom bent u lid van AC Waterland?
“Ik ben lid geworden van AC Waterland toen ik 6 jaar was. En, zoals wel meer jongeren, ben ik in de late pubertijd even gestopt. Ik heb ook korte tijd in een andere gemeente gewoond, maar ik ben snel teruggekomen naar deze mooie gemeente en ook weer lid geworden van AC Waterland. Daar ben ik sinds 5 jaar, samen met George Kerssies, coördinator van de Oud Papier en Karton (OPK) inzameling. Ik richt me daarbij op de operationele zaken en George meer op de technische.
Vooral rond de jaarwisseling zijn George en ik druk er mee. We coördineren en organiseren de flyeractie om de ophaaldata aan te kondigen in het dorp. Dat doen we samen met veel vrijwilligers van de club. Daarnaast maken we rond die tijd het rooster voor het jaar erna voor de ploeg van ongeveer 30 vrijwilligers die 3 keer per jaar meewerkt aan de inzameling.”
Waarom is de papier- en kartoninzameling zo belangrijk voor de club?
“Al sinds de jaren 60 heeft onze club een overeenkomst met de gemeente. Het is voor ons een mooie inkomstenbron en tegelijkertijd is het voor de gemeente een goede besparing. De vergoeding die we krijgen voor het inzamelen van het OPK is één van de belangrijkste inkomsten voor de club, naast de contributie en de inkomsten van de Twiskemolenloop. Zonder deze inkomsten zou het lidmaatschap een stuk duurder zijn, en door deze constructie is de drempel om atletiek te doen heel laag. Dat zie je vooral aan het aantal pupillen bij AC Waterland. Veel kinderen vinden het leuk om op atletiek te gaan en het is voor ouders laagdrempelig, vooral door de oud papier inkomsten. Door de inkomsten van de OPK inzameling kunnen we daarnaast onze faciliteiten goed onderhouden en ook geld reserveren voor als er iets vervangen moet worden.”
Waarom doet u dit werk?
“Waarom ik dit doe? Het werk heeft van alles wat ik leuk vind: plannen, contact met vrijwilligers, de samenwerking met gemeente en Remondis (de inzamelaar). Ik vind het leuk om ervoor te zorgen dat het administratief allemaal klopt en daarnaast dat het ook echt ergens om gaat; de straten staan vol met oud papier en een paar uur later is alles weg. Ik vind het leuk om dat te regelen.”
Wat vindt u leuk aan het inzamelen zelf?
“George en ik zijn altijd reserve voor als iemand onverwachts uitvalt, dus ik ga ook regelmatig mee met de ronde. Ik vind dat heel leuk om te doen. Afgelopen zomer was het een keer zo ontzettend warm, het was bijna niet te doen. Maar overal waar we kwamen stonden mensen klaar om ons drinken aan te bieden, omdat ze wisten dat we langs zouden komen. Dat vind ik dus echt zo mooi aan deze constructie, en aan onze gemeente. Mensen kennen elkaar, inwoners weten dat de club het doet, willen bijdragen en dat is echt mooi om te zien.”
Is er een verandering in het soort afval?
“De afgelopen jaren hebben we wel wat veranderingen gezien. Wat opvallend is, is dat er een transitie is gekomen van de netjes samengebonden kranten en foldertjes naar vooral dozen van bol.com en Hello Fresh. Waar vroeger een heel klein percentage karton was is dat nu misschien wel 70%. En er zijn dus ook minder kranten, die zie je bijna niet meer.”
Wilt u de inwoners nog iets meegeven of vragen?
“Als ik één ding zou willen vragen aan de inwoners is het of ze in ieder geval het papier willen scheiden. Doe dat dus niet bij je restafval! En daarnaast vraag ik of mensen hun oud papier en karton niet naar de milieustraat willen brengen, maar aan de club mee willen geven. Dan hoeven zij niet naar de gemeentewerf, het kan gewoon op de stoep voor de deur, en je helpt meteen de club.”
Nieuwsbrief week 24 (16 juni 2021)