Nieuws

Starterstraining 2024 succesvol afgerond met 30-minutenloop

Ruim 10 weken geleden op woensdag 3 april zijn we met een grote groep enthousiastelingen de ACW-Starterstraining begonnen. Daarbij zaten zowel echte beginners wat oude bekende, en een handjevol deelnemers die al eerder gelopen hebben en de draad weer willen oppakken.

Hardlooptrainer Dennis Kreetz samen met assistent-trainers Martine Abercrombie en Alieke Smid begeleidden en coachten de groep. Er werd vooral gehamerd op hardlooptechniek, krachttraining, en voeding. Ook kwam Frank Ossen van hardloopwinkel Run X uit Zaandam langs met een interessante uitleg over de verschillende soorten hardloopschoenen, kleding en de mogelijkheid van een gratis loopanalyse. Marieke Pauw zorgde als coördinator voor de werving en communicatie.

Op de 2e trainingsavond kwam fysio en manueel therapeute Cynthia langs om het vooral te hebben over het belang van krachttraining, dit is namelijk om het voorkomen van blessures (blessurepreventief hardlopen) bovendien ga je volgens coach Kreetz van deze krachttrainingen ook beter en sneller hardlopen. Ieder jaar beginnen duizenden mensen op eigen houtje te lopen. Gevolg: ze lopen vaak te hard van stapel, blesseren zich, zo wordt het geen start 2 run maar een “stop 2 run”.

Onze groep begon natuurlijk met dezelfde missie, namelijk 30 minuten non-stop hardlopen. Daartoe was er een strak trainingsregime, wat betekende 10 weken lang iedere woensdagavond met z’n allen buffelen, zweten, en niet onbelangrijk …veel lol hebben, en na afloop even nakletsen met een kop thee.

De starters hadden er vanaf het begin duidelijk zin in daarom moest ik regelmatig aan de teugels trekken om het tempo te temperen. Te snel en te veel willen lopen brengt zoals gezegd blessures met zich mee, snelheid en de wat langere afstanden komen later wel aan bod dus voor ieders bestwil nog effe kassie an.

Dan de Spartaanse huiswerkopdrachten die de trainer meegaf zodat de nodige kilometers gemaakt konden worden met uiteraard de broodnodige krachttraining,. Dat laatste is niemands favoriete onderdeel maar toch hebben de deelnemers alles braaf uitgevoerd….schat ik in….
Merkbaar kreeg de groep steeds meer zelfvertrouwen, werd sterker zowel fysiek als mentaal….kortom: er werd steeds beter gelopen! Tot het moment dat ze in week 11 er écht klaar voor waren. Kom maar op!

Woensdag 12 juni was het dan zover: De dag der dagen. De afsluitende testloop! Maar liefst 30 minuten non stop hardlopen! Een ieder had deze natuurlijk al eerder met rode stift in de agenda gezet. Daarvoor had ik een mooi rondje in het Twiske uitgezet, wat zo vlak was als een vers gemaaid kunstgrasmatje. Vanuit de startersgroep van vorig jaar (groep 23, inmiddels een vaste ACW-loopgroep geworden) kreeg ik verzoekjes om te assisteren en te supporten bij deze eindopdracht, hoe leuk is dat! Deze hulp kon ik heel goed gebruiken, gezellig! En gezien de grootte van de groep ook heel erg nodig.

De koolhydraten waren gestapeld, de afgelopen 4 dagen vrij genomen, er was geheelonthouding (qua drank dan), gezond eten, de loopschoenen gepoetst en 10 uur per nacht geslapen. Totale supercompensatie dus.


De weergoden waren ons gunstig gezind en wilden deze laatste editie ook nog wat extra glans geven door te zorgen voor een prima loopweertje, frisjes en even geen regenbui. Boeie, de groep maakte het allemaal niks meer uit.

Ze waren er klaar voor al moesten ze op blote voeten, teenslippers of op crocs deze missie volbrengen, slagen zouden ze, en ja!, alles volledig uit vrije wil.

Tijdens de warming-up waren de runners nog wat stilletjes en gespannen het was duidelijk dat de messen geslepen waren. Geen paniek! Niks aan het handje. Nergens voor nodig natuurlijk, de trainingen en kilometers werden eerder al probleemloos opgevreten. Lopen is voor een groot gedeelte ook een mentaal spelletje.

Oke, de mouwen werden opgestroopt de veters nog 1 keer aangehaald en direct na het vallen van het startschot (sort of) zocht ieder gelijk al zijn of haar eigen tempo. focussen op techniek en net zo lang gedoseerd doorlopen totdat die opdringerige nare vent op de deur klopt, Ja mensen!, ik heb het natuurlijk over ” de man met de hamer” die je een dan een stevige hand geeft, die vuilak staat vaak om een hoekje te wachten, neemt zelden een snipperdag of atv’tje… maar daar was bij deze kanjers weinig van te merken die leken er geen last van te hebben met een zichtbaar steeds groter wordend zelfvertrouwen, trots en plezier van “wow ik ga het echt halen!!” kregen de lopers iets euforisch over zich heen…. Hamerman had zeker toch een snipperdag genomen,… vooral blijven snipperen, zou ik zeggen.


Uiteindelijk werden de 30 minuten, zoals de trainer al verwachtte, afgeraffeld…. enkelen tikten zelfs nog dik binnen de tijd het 5 km punt aan en liepen nog effe door! Wow. Cooling down richting de baan kon er dan ook nog wel bij. Als afsluiter met een kop thee in de kantine en natuurlijk het overhandigen van het felbegeerde maar vooral dik en dik verdiende ACW Start to Run-certificaat! (dit ondertekende document kun je trouwens schaamteloos toevoegen aan je c.v.)

Jullie hebben het heel erg goed gedaan en de cursus met succes afgerond, ik ben apetrots op deze leuke en gezellige groep. Helaas konden een paar starters niet aanwezig zijn maar die krijgen aanstaande woensdag een herkansing, ook voor hen voorzie ik geen enkel probleem.

Waar wij nog maar 11 weken geleden zijn begonnen met een paar keer 1 minuut hardlopen en 1 minuut wandelen (pauze) hebben deze kanjers gewoon even 30 minuten en een beetje non stop gerend.

De deelnemers zijn nu helemaal klaar voor om zelf verder te gaan met hardlopen, en misschien wel hongerig naar meer geworden, een solide hardloop-fundering is nu gelegd, hierop kan verder gebouwd worden.

Uiteraard hoop ik dat juist daarom iedereen gewoon lid wordt en gezellig bij AC Waterland blijft lopen. Afmeldingen worden trouwens helegaar niet geaccepteerd ;-).

Als laatste wil ik graag nog even kwijt dat ik genoten heb van jullie inzet (sommige kwamen van heel ver, hebben dit klusje geklaard en mogen terecht heel erg trots zijn) gezelligheid, het vertrouwen in mij als trainer en in de vereniging ACW.

Hardlopen is leuk! Goed voor lichaam en geest, maar wat vooral opviel is dat hardlopen verbindt. Je leert elkaar op een andere, leuke manier kennen.

Keep on running!

De trainer, Dennis Kreetz