Nieuws

Bevrijdingsvuurestafette

Normaliter hanteert ACW de regel alleen ACW-evenementen via onze site aan te kondigen, simpelweg omdat er te veel loopevenementen zijn. Voor de Bevrijdingsvuurestafette maken we een uitzondering. Hieronder een oproep van een groep van oud deelnemers.

Op 5 mei 2023 viert Nederland 78 jaar vrijheid. De Bevrijdingsvuurestafette, een loop van Wageningen naar diverse gemeentes in Nederland, wordt dan voor de 78e keer georganiseerd. Meer dan 200 gemeenten doen mee aan deze loop en brengen het Bevrijdingsvuur in estafettevorm naar hun eigen gemeente. Het bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei.

Wij willen jullie graag uitnodigen om mee te doen aan deze sportieve en symbolische uitdaging in de nacht van 4 op 5 mei.

Hoe werkt het?

Na de dodenherdenking vertrekken we als groep vanuit Amsterdam naar Wageningen. Daar aangekomen ontvangen we om middernacht het vredesvuur dat vanuit Engeland naar Wageningen is gebracht. Dit vuur wordt dan s ‘nachts door de estafettelopers naar Amsterdam gebracht. In Amsterdam wordt het vuur in ontvangst genomen bij het Bevrijdingsfestival in het Westerpark om daarmee hun eigen vredesvuur mee te ontsteken. Voor meer informatie: https://wageningen45.nl/bevrijdingsvuurestafette

De estafette

De estafette naar Amsterdam is totaal ±105 kilometers lang en is opgedeeld in 7 etappes van ±15Km

Als estafetteloper loop je je etappes in een groepje van drie. Zo’n groepje bestaan uit één loper en twee begeleidende fietsers. Voor iedere etappe heb je ±1½ uur de tijd en gebruikelijk is dat iedereen in het groepje per etappe 5Km hardloopt en 10Km fietst. Na deze 15 km is een wisselpunt waar het volgende trio’s het vuur van je overneemt. Je hebt dan ongeveer 1½ uur rust tot je volgende etappe. Het aantal etappes dat je met je samen met je team aflegt zijn er 3 of 4. Afhankelijk van het aantal deelnemers zijn er meerdere van deze groepjes tegelijk op pad, waarvan één dan verantwoordelijk is voor het vuur.

Voor een impressie van de afgelopen jaren: https://www.facebook.com/BevrijdingsvuurEstafetteAmsterdam

Inschrijving

Als je interesse hebt om deel te nemen, vul voor 1 april je gegevens in in het bijgevoegde document en mail het naar bve.amsterdam@gmail.com.

Je ontvangt daarna van ons verdere informatie en een uitnodiging voor een informatieavond. Mocht je je als loper of hardloopgroep al hebben ingeschreven voor de loop op de site van Wageningen45 zelf laat het ons dan ook even weten; we kunnen dan alle groepjes uit Amsterdam samen voegen tot een grotere groep.

Organisatie

Omdat de gemeente Amsterdam dit jaar geen initiatief heeft genomen om dit evenement te organiseren proberen wij, een groep van oud deelnemers en mensen die afgelopen jaren hebben meegeholpen met de organisatie, de coördinatie van de inschrijving en de verdere organisatie van de estafette op ons te nemen. Wij zijn o.a. bezig met het regelen van gezamenlijk vervoer naar Wageningen (van de lopers en fietsen) het regelen van het ontbijt en het bestellen van de shirts.

Omdat de gemeente ook geen geld meer beschikbaar stelt voor dit evenement is het mogelijk dat een  bijdrage wordt verwacht van de deelnemers.

Kun je niet meelopen, en wil je wel meehelpen deze estafette tot een succes te maken?

Wij zijn o.a. nog op zoek naar iemand die de coördinatie van de teams op zich kan nemen. Nadere info via bovenstaand mailadres.