Nieuws

Starterstraining succesvol afgerond met 30-minutenloop

Op woensdagavond 22 maart begon de ACW-starterstraining lente 2023 in de hozende regen, maar wel met een grote groep aan deelnemers. Daarbij zaten zowel echte beginners als een handjevol gevorderden die de draad weer willen oppakken. Gelijk ook de eerste avond al was er een uitleg door fysiotherapeute Cynthia over spieren, pezen, en de o zo belangrijke en broodnodige krachttraining om blessurevrij te blijven lopen. De week daarop vertelde Frank Ossen, eigenaar van hardloopwinkel Run X in Zaandam, heel interessant en leerzaam over de soorten hardloopschoenen en -kleding

Vanaf het begin van de trainingen lag de focus op een goede looptechniek, krachttraining en het in de klauw houden van het tempo (wat soms lastig was met deze enthousiaste groep). Samen trainden we naar hetzelfde doel: 30 minuten non-stop hardlopen. Dat betekende 10 weken lang iedere woensdagavond met z’n allen buffelen, zweten maar vooral veel lol samen! Daarnaast waren er nog de Spartaanse huiswerkopdrachten van trainer Dennis Kreetz, zodat de nodige kilometers gemaakt konden worden. (tekst loopt door na de afbeelding)

Woensdag 31 mei was het dan zover: de dag der dagen! Een ieder had deze dag met rode stift in de agenda gezet: afsluitende testloop. Maar liefst 30 minuten afzien. De koolhydraten waren gestapeld, de afgelopen 5 dagen vrij genomen, geheelonthouding (qua drank dan), loopschoenen gepoetst en 10 uur per nacht geslapen. Dennis had een mooi rondje in het Twiske uitgezet. Tijdens de warming-up leek de groep nog wat stilletjes en gespannen, het was duidelijk dat de messen geslepen waren… nergens voor nodig natuurlijk! Alle trainingen werden eerder al probleemloos opgevreten dus in de koppies zat het wel goed. Lopen is ook een mentaal spelletje. Na het vallen van het startschot (sort of) zocht ieder direct zijn eigen tempo, daarna was het op de automatische piloot doorstampen dus geen verrassingen meer. Steady going! (tekst loopt door na de afbeelding)

Echt iedereen heeft het supergoed gedaan en de cursus succesvol afgerond. Cooling down richting de baan kon er dan ook nog wel bij. Als afsluiter een kop thee in de kantine en natuurlijk het overhandigen van het felbegeerde maar vooral dik en dik verdiende ACW Start to Run-certificaat! (Tip: dit document kun je prima toevoegen aan je c.v. ;-))

Helaas waren een aantal runners vanwege grieperigheid en vakantie niet aanwezig, daarom volgt de test voor hen over enkele weken. Tot die tijd gaan wij met de liefhebbers nog even gezellig door op de woensdagavond. (tekst loopt door na de afbeelding)

De start-to-run-deelnemers zijn er nu helemaal klaar voor om zelf verder te gaan met hardlopen en dit uit te bouwen. Uiteraard hoop ik dat iedereen gezellig bij AC Waterland blijft lopen. Afmeldingen worden trouwens helegaar niet geaccepteerd ;-).