Nieuws

Starterstraining succesvol afgerond met 30-minutenloop

Ruim 10 weken geleden zijn we met een leuke groep enthousiastelingen de ACW-Starterstraining begonnen. Hardlooptrainer Dennis Kreetz begeleidde en coachte de groep. Er werd vanaf dag 1 gehamerd op hardlooptechniek, krachttraining, en voeding. Ook kwam Frank Ossen van hardloopwinkel Run X uit Zaandam langs met een interessante uitleg over verschillende soorten hardloopschoenen en -kleding.

Op de 9e trainingsdag kwam fysiotherapeute Cynthia langs om het te hebben over het belang van krachttraining (core!), over blessures en vooral het voorkomen daarvan (blessurepreventief hardlopen).

Gezamenlijk trainden wij met dezelfde missie, namelijk 30 minuten non-stop hardlopen. Daartoe was er een strak trainingsregime, wat betekende 10 weken lang iedere woensdagavond met z’n allen buffelen, zweten maar vooral ook veel lol hebben. En natuurlijk de Spartaanse huiswerkopdrachten die de trainer meegaf zodat de nodige kilometers gemaakt konden worden.

Alle deelnemers waren zo gretig als een groep hongerige wolven. Daarom moest ik regelmatig aan de teugels trekken om het tempo te temperen. Te snel en te veel willen lopen brengt immers blessures met zich mee

Woensdagavond 1 juni was het dan zover: de dag der dagen! Eenieder had deze dag al ver tevoren met een rode stift in de agenda gezet. De afsluitende testloop. Maar liefst 30 minuten lang afzien. (tekst loopt door na de afbeelding)

De koolhydraten waren gestapeld, de afgelopen 4 dagen vrij genomen, er was geheelonthouding (qua drank dan), de loopschoenen gepoetst en 10 uur per nacht geslapen. Totale supercompensatie, dus.

Ik had een mooi rondje van exact 5 km in het Twiske uitgezet, Marcel Kuiper – trainer van groep 2 – werd ook opgetrommeld om te assisteren.

Tijdens de warming-up leek de groep nog wat stilletjes en gespannen. Het was duidelijk dat de messen geslepen waren. Nergens voor nodig, natuurlijk.

De trainingen en kilometers werden eerder al probleemloos opgevreten dus in de koppies zat het wel goed. Lopen is ook een mentaal spelletje. De mouwen werden opgestroopt en direct na het vallen van het startschot (sort of) zocht ieder gelijk al zijn of haar eigen tempo. Daarna op de automatische piloot en in de flow doorstampen. Steady going.

In moeilijke momenten verdwijnt de goesting als sneeuw voor de zon maar daar was bij deze toppers niets van te merken, met een grote glimlach werden de 30 minuten probleemloos afgeraffeld. Enkelen liepen daarna gewoon nog even door om toch die 5 km aan te tikken. Yolanda, Anne, Martin, Ruurd, Eva en Roy hebben het supergoed gedaan en de cursus met succes afgerond. (tekst loopt door na de afbeelding)

Waar wij nog maar 10 weken geleden zijn begonnen met wandelen en 1 minuut hardlopen, hebben deze kanjers gewoon even 30 minuten en een beetje, non stop gerend.

Cooling down richting de baan kon er dan ook nog wel bij. Als afsluiter met een kop thee in de kantine en natuurlijk het overhandigen van het felbegeerde maar vooral dik en dik verdiende ACW Start to Run-certificaat! (Handige tip van Anne: dit ondertekende document kun je schaamteloos toevoegen aan je c.v.)

De deelnemers zijn er nu helemaal klaar voor om zelf verder te gaan met hardlopen en dit uit te bouwen. Uiteraard hoop ik dat iedereen gewoon gezellig bij AC Waterland blijft lopen. Afmeldingen worden trouwens helegaar niet geaccepteerd ;-).

Als laatste wil ik graag nog even kwijt dat ik genoten heb van jullie inzet, gezelligheid, het vertrouwen in mij als trainer en in de vereniging ACW.

Hardlopen is leuk! Goed voor lichaam en geest, maar wat ons vooral opviel is dat hardlopen verbindt. Je leert elkaar op een andere, leuke manier kennen.

Keep on running!

De trainer,

Dennis